Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Modulation of aromatase activity by diet polyphenolic compounds

Publicações

Modulation of aromatase activity by diet polyphenolic compounds

Título
Modulation of aromatase activity by diet polyphenolic compounds
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2006
Autores
monteiro, r
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
azevedo, i
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
calhau, c
(Autor)
FMUP
Revista
Vol. 54
Páginas: 3535-3540
ISSN: 0021-8561
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-KR3
Abstract (EN): Estrogens are involved in physiological actions related to reproduction, body fat distribution, and maintenance of bone mass and are also related to the pathogenesis of estrogen-dependent cancers. The aim of this work was to study the effect of polyphenols on estrogen synthesis. The effect of polyphenols and polyphenolic-rich beverages on aromatase activity was tested in JAR cells (a choriocarcinoma cell line) through the tritiated water release assay. Some of the tested polyphenols inhibited estrogen production, chrysin being the most potent. Additionally, we observed that red wine, alcohol-free red wine, green tea, and black tea (200 mu L/mL) significantly decreased aromatase activity. No effect on aromatase expression, as assessed by western blotting and RT-PCR, has been detected after 24 h of treatment with any of the flavonoids under study. In conclusion, polyphenols are able to modulate aromatase activity and, consequently, estrogen synthesis. The knowledge of such interference may help to clarify some of the biological properties attributed to polyphenols and may be useful in prevention/treatment of estrogen-dependent disorders.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: rosariom@med.up.pt
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Orange Juice vs Soft Drinks (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
alcada, mnmp; monteiro, r; calhau, c; azevedo, i
Comment on: Hosogai et al. (2007) adipose tissue hypoxia in obesity and its impact on adipocytokine dysregulation. Diabetes 56:901-911, 2007 (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
negrao, mr; monteiro, r; calhau, c; soares, r; azevedo, i
Xanthohumol inhibits inflammatory factor production and angiogenesis in breast cancer xenografts (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
monteiro, r; calhau, c; silva, aoe; pinheiro-silva, s; cuerreiro, s; gartner, f; azevedo, i; soares, r
Xanthohumol Influences Preadipocyte Differentiation: Implication of Anti proliferative and Apoptotic Effects (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
mendes, v; monteiro, r; pestana, d; teixeira, d; calhau, c; azevedo, i

Ver todas (11)

Das mesmas áreas científicas

Polyphenols and Human Health: A Prospectus (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Francesco Visioli; Catalina A Alarcon De La Lastra; Cristina Andres Lacueva; Michael Aviram; Conceicao Calhau; Alfredo Cassano; Massimo D'Archivio; Ana Faria; Gaelle Fave; Vincenzo Fogliano; Rafael Llorach; Paola Vitaglione; Mario Zoratti; Marvin Edeas
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Food authentication by PCR-based methods (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Isabel Mafra; Isabel M P L V O Ferreira; Beatriz B P P Oliveira

Ver todas (108)

Da mesma revista

The Role of Anthocyanins in Alleviating Intestinal Diseases: A Mini Review (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Liu, Y; Iva Fernandes; Mateus, N; Oliveira, H; Han, FL
Saponins as Natural Emulsifiers for Nanoemulsions (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Schreiner, TB; Madalena M. Dias; Barreiro, MF; Pinho, SP
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Genesis of Azole Antifungal Resistance from Agriculture to Clinical Settings (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Azevedo, MM; Faria Ramos, I; Costa Cruz, LC; pina-vaz, c; rodrigues, ag
Comment on Safety and Antioxidant Activity of a Pomegranate Ellagitannin-Enriched Polyphenol Dietary Supplement in Overweight Individuals with Increased Waist Size (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Rosario Monteiro; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau

Ver todas (300)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-15 às 01:06:16 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico