Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Use of FT-IR spectroscopy to follow the effect of processing in cell wall polysaccharide extracts of a sun-dried pear

Publicações

Use of FT-IR spectroscopy to follow the effect of processing in cell wall polysaccharide extracts of a sun-dried pear

Título
Use of FT-IR spectroscopy to follow the effect of processing in cell wall polysaccharide extracts of a sun-dried pear
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2001
Autores
Ferreira, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Barros, A
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Coimbra, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Delgadillo, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 45
Páginas: 175-182
ISSN: 0144-8617
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-V9P
Abstract (EN): The sun-dried pear is a traditional Portuguese food product with unique organoleptic characteristics. In order to understand the modifications that occur during the drying process. cell wall extracts were prepared from dried and fresh tissues. Cell wall polymers were solubilised from the CWM by sequential extraction with aqueous solutions of CDTA, Na2CO3. and KOH, with increasing strengths, to leave the cellulosic residue. The polysaccharides present in the different extracts were characterised by sugar analysis and by FT-IR spectroscopy in the region between 1200 and 850 cm(-1). The spectra analysis followed by chemometrics allowed us to distinguish the fresh from the sun-dried pear extracts in CDTA, Na2CO3, and KOH precipitates. These extracts contain pectic polysaccharides rich in GalA and Xyl-rich hemicellulosic polysaccharides (xylans). The selection of the most important wavenumbers allowed us to identify the spectral region related to GalA in pectic polysaccharide extracts in the range between 1120 and 990 cm(-1). This study shows the potential of the FT-IR spectroscopy and multivariate information in the discrimination of cell wail extracts from dried and fresh pears.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Determination of the degree of methylesterification of pectic polysaccharides by FT-IR using an outer product PLS1 regression (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Barros, AS; Isabel Mafra; Ferreira, D; Cardoso, S; Reis, A; da Silva, JAL; Delgadillo, I; Rutledge, DN; Coimbra, MA

Da mesma revista

Marine polymeric microneedles for transdermal drug delivery (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Moniz, T; Lima, SAC; Salette Reis
Chitosan: An option for development of essential oil delivery systems for oral cavity care? (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andre Sao Pedro; Elaine Cabral Albuquerque; Domingos Ferreira; Bruno Sarmento
7 Preparation and characterization of polysaccharides/PVA blend nanofibrous membranes by electrospinning method (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Carla Santos; Carla J Silva; Zsofia Buettel; Rodrigo Guimaraes; Sara B Pereira; Paula Tamagnini; Andrea Zille
3D-printed chitosan-starch mesh filled with minocycline-alginate hydrogel for dual anti-Staphylococcus aureus and osteogenic effects (2025)
Artigo em Revista Científica Internacional
Cardoso, S; Martin, V; Pereira, JC; David, AB; Araújo, R; Gonçalves, L; Landin, M; Gomes, P; Ferraz, MP; Ribeiro, IA; Bettencourt, A
Water sorption and plasticization of an amorphous galacto-oligosaccharide mixture (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Duarte P M Torres; Margarida Bastos; Maria Pilar Goncalves; Jose A Teixeira; Ligia R Rodrigues

Ver todas (86)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-09 às 00:01:35 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico