Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Consumption of ultra-processed foods and non-communicable diseases-related nutrient profile in Portuguese adults and elderly (2015-2016): The Upper project

Publicações

Consumption of ultra-processed foods and non-communicable diseases-related nutrient profile in Portuguese adults and elderly (2015-2016): The Upper project

Título
Consumption of ultra-processed foods and non-communicable diseases-related nutrient profile in Portuguese adults and elderly (2015-2016): The Upper project
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
De Miranda, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rauber, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
De Moraes, MM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Afonso, Cláudia
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Santos, Cristina
(Autor)
FCNAUP
Rodrigues, Sara
(Autor)
FCNAUP
Levy, RB
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 125 10
Páginas: 1177-1187
ISSN: 0007-1145
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00S-SG7
Abstract (EN): This study aims to investigate the dietary share of ultra-processed foods and its association with non-communicable diseases (NCDs)-related nutrient profile of adult and elderly population in Portugal. Cross-sectional data from the National Food, Nutrition and Physical Activity Survey (2015-2016) of the Portuguese population has been analyzed. Dietary intake was assessed by two non-consecutive 24-h recalls and food items were classified according to the NOVA system. We estimated the percentage of dietary energy provided by each of the NOVA food groups and assessed the NCD-related nutrient profile of the overall diet across quintiles of ultra-processed foods consumption. Weighted t-Test, besides crude and adjusted linear and Poisson regressions have been performed. Ultra-processed foods contributed with around 24% and 16% of daily energy intake for adults and elderly, respectively. In both groups, as the consumption of ultra-processed foods increased, the dietary content of free sugars, total fats and saturated fats increased, while the dietary content of protein decreased. In adults, the total energy intake, the dietary energy density, and content of carbohydrates also increased as the consumption of ultra-processed foods increased, while the dietary content of fibre, sodium and potassium decreased. The prevalence of those exceeding the upper limits recommended for free sugars and saturated fats increased by 544% and 153% in adults, and 619% and 60% in elderly, when comparing the lowest to the highest quintile of ultra-processed consumption. Such a scenario demands for effective strategies addressing food processing in Portuguese population to improve their diet quality and prevention against diet-related NCDs. © The Authors 2020.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Ultra-processed food consumption deteriorates the profile of micronutrients consumed by Portuguese adults and elderly: the UPPER project (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Antoniazzi, L; de Miranda, RC; Rauber, F; de Moraes, MM; Afonso, Cláudia; Santos, Cristina; Lopes, C.; Rodrigues, Sara; Levy, RB

Da mesma revista

Regulatory signals in messenger RNA: Determinants of nutrient-gene interaction and metabolic compartmentation (1998)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Hesketh, JE; Vasconcelos, MH; Bermano, G
Worldwide burden of gastric cancer in 2012 that could have been prevented by increasing fruit and vegetable intake and predictions for 2025 (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Peleteiro, B; Padrão, Patrícia; Castro, C; Ferro, A; Morais, S; Lunet N
Worldwide burden of gastric cancer in 2010 attributable to high sodium intake in 1990 and predicted attributable burden for 2030 based on exposures in 2010 (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
peleteiro, b; Barros, S; Castro, C; Ferro, A; Morais, S; Lunet N
Ultra-processed food consumption, appetitive traits and BMI in children: A prospective study (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Vedovato, GM; Vilela, S; Severo, M; Rodrigues, Sara; Lopes, C; Oliveira, A
Trends in ultra-processed food availability and its association with diet-related noncommunicable disease health indicators in the Portuguese population (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Araújo, Taissa; de Moraes, MM; Afonso, Cláudia; Rodrigues, Sara

Ver todas (62)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-28 às 05:06:51 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico