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Determination of Combustion Kinetic Data of Some Agricultural Wastes from the Galicia-Northern Portugal Euroregion

Título
Determination of Combustion Kinetic Data of Some Agricultural Wastes from the Galicia-Northern Portugal Euroregion
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Mateus, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, V
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sanches, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Resende, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
C. Pinho
(Autor)
FEUP
Revista
ISSN: 1877-2641
Editora: Springer Nature
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00S-QZY
Abstract (EN): This work concerns the study of the combustion kinetic characteristics of chars made from three different biomass species, vine and kiwi pruning wastes, and gorse from forest cleaning process in a fluidized bed combustor, operating in the bubbling bed regime, at four bed temperatures, 750, 820, 850 and 920 degrees C. Batches of the original biomass pellets were carbonized in a nitrogen fluidized bed, either at 900 degrees C, for the kiwi and vine pellets, or at 800 degrees C for the gorse pellets. To acquire complete information on the combustion behaviour, different sizes of the char particles were subsequently burned in a bubbling fluidized bed. The evolution of the overall combustion resistance, and information on the combustion control were obtained. It was observed that for the kiwi and vine chars, the combustion was controlled through a combination of diffusion and kinetics, while for the gorse char the combustion was diffusionally controlled. In addition, the pre-exponential factors and activation energies were obtained for the kiwi and vine chars, by applying the Arrhenius law to the kinetic data for each char. Activation energy values of 246.16 kJ/mol for the kiwi char and of 155.02 kJ/mol for the vine char were obtained.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 17
Documentos
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