Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Microencapsulation of Vitamin A by spray-drying, using binary and ternary blends of gum arabic, starch and maltodextrin

Publicações

Microencapsulation of Vitamin A by spray-drying, using binary and ternary blends of gum arabic, starch and maltodextrin

Título
Microencapsulation of Vitamin A by spray-drying, using binary and ternary blends of gum arabic, starch and maltodextrin
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Ribeiro, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Shahgol, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Berta Nogueiro Estevinho
(Autor)
FEUP
Fernando Rocha
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Food HydrocolloidsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 108
ISSN: 0268-005X
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências Tecnológicas > Engenharia
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00S-AGE
Abstract (EN): Vitamin A is a bioactive compound responsible for many biological functions being, for that reason, extremely beneficial for the human organism. However, its sensitivity to certain adverse conditions as well as their insolubility in water, make infeasible their direct application into functional products. In this context, in the current work, vitamin A was encapsulated by spray-drying, using different blends of gum arabic, maltodextrin and starch, and the obtained particles evaluated in terms of controlled release. Particles with a size between 6.94 and 11.61 mu m were obtained, presenting a regular shape and a surface structure that depends on the encapsulating agent used. The release times were influenced by the wall material, being the starch samples associated to lower values of this variable and the maltodextrin particles the ones that lead to more sustained releases. The ternary blend presented an intermediate release time, due to the contribution of the three encapsulating agents. Different kinetic equations were adjusted to the release profiles, being the Weibull model the one that, simultaneously, presented good correlation coefficients (0.9009-0.9655) and adjusted to a great number of points. The product yield and encapsulation efficiency were also calculated, presenting values between 7-39% and 88-98%, respectively. In the end, viable particles were produced, regardless of the encapsulating agent used. However, the ternary blend was the wall material combination that led to particles with better encapsulation efficiencies and, at the same time, to particles that ensured a compromise between all the variables tested, presenting moderate values in terms of size, product yield and release times. For that reason, a ternary blend of gum arabic, maltodextrin and starch would be a wise choice for future formulations of functional products.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

The progress and application of vitamin E encapsulation-A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, AM; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
The effect of egg albumen on the viscoelasticity of crab sticks made from Alaska Pollock and Pacific Whiting surimi (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Campo Deano, L; Tovar, C
Berry anthocyanin-based films in smart food packaging: A mini-review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Neves, D; Paula B Andrade; Videira, RA; Victor de Freitas; Luis Cruz
Ultrasound-assisted preparation of size-controlled chitosan nanoparticles: Characterization and fabrication of transparent biofilms (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Hileia K. S. Souza; José M. Campiña; Ana M.M. Sousa; Fernando Silva; Maria P. Gonçalves
Tweaking the mechanical and structural properties of colloidal chitosans by sonication (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Laidson P. Gomes; Hiléia K.S. Souza; José M. Campiña; Cristina T. Andrade; Vânia M. Flosi Pascoalin; António F. Silva; Maria P. Gonçalves

Ver todas (46)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-24 às 16:19:23 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias