Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Inhibition Mechanisms of Wine Polysaccharides on Salivary Protein Precipitation

Publicações

Inhibition Mechanisms of Wine Polysaccharides on Salivary Protein Precipitation

Título
Inhibition Mechanisms of Wine Polysaccharides on Salivary Protein Precipitation
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Brandao, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Silva, MS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Garcia Estevez, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Williams, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Doco, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Susana Soares
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 68
Páginas: 2955-2963
ISSN: 0021-8561
Outras Informações
ID Authenticus: P-00R-EMX
Abstract (EN): In this work, high-performance liquid chromatography, fluorescence quenching, nephelometry, and sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis were used to study the effect of polysaccharides naturally present in wine [rhamnogalacturonan II (RG II) and arabinogalactan proteins (AGPs)] on the interaction between salivary proteins (SP) together present in saliva and tannins (punicalagin (PNG) and procyanidin B2). In general, the RG II fraction was more efficient to inhibit SP precipitation by tannins, especially for acidic proline-rich proteins (aPRPs) and statherin/P-B peptide, than AGPs. The RG II fraction can act mainly by a competition mechanism in which polysaccharides compete by tannin binding. However, in the presence of Na+ ions in solution, no RG II effect was observed on SP-tannin interactions. On the other hand, dependent upon the saliva sample as well as the tannin studied, AGPs can act by both mechanisms, competition and ternary (formation of a ternary complex with SP-tannin aggregates enhancing their solubility).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

The role of wine polysaccharides on salivary protein-tannin interaction: A molecular approach (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Brandao, E; Silva, MS; Garcia Estevez, I; Williams, P; Nuno Mateus; Doco, T; Victor de Freitas; Susana Soares

Da mesma revista

The Role of Anthocyanins in Alleviating Intestinal Diseases: A Mini Review (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Liu, Y; Iva Fernandes; Mateus, N; Oliveira, H; Han, FL
Saponins as Natural Emulsifiers for Nanoemulsions (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Schreiner, TB; Madalena M. Dias; Barreiro, MF; Pinho, SP
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Genesis of Azole Antifungal Resistance from Agriculture to Clinical Settings (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Azevedo, MM; Faria Ramos, I; Costa Cruz, LC; pina-vaz, c; rodrigues, ag
Comment on Safety and Antioxidant Activity of a Pomegranate Ellagitannin-Enriched Polyphenol Dietary Supplement in Overweight Individuals with Increased Waist Size (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Rosario Monteiro; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau

Ver todas (300)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-24 às 02:17:52 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias