Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Domestic Cooking of Muscle Foods: Impact on Composition of Nutrients and Contaminants

Publicações

Domestic Cooking of Muscle Foods: Impact on Composition of Nutrients and Contaminants

Título
Domestic Cooking of Muscle Foods: Impact on Composition of Nutrients and Contaminants
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Sobral, MMC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cunha, SC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Faria, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, Isabel
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 17
Páginas: 309-333
ISSN: 1541-4337
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-P40
Abstract (EN): Meat and fish are muscle foods rich in valuable nutrients, such as high-quality proteins, vitamins, and minerals, and, in the case of fish, also unsaturated fatty acids. The escalation of meat and fish production has increased the occurrence of pesticide and antibiotic residues, as result of pest control on feed crops, and antibiotics used to fight infections in animals. Meat and fish are usually cooked to enrich taste, soften texture, increase safety, and improve nutrient digestibility. However, the impact of cooking on nutritional properties and formation of deleterious compounds must be understood. This review summarizes studies, published in the last decade, that have focused on how domestic cooking affects: (i) composition of nutrients (protein, fatty acids, vitamins, and minerals); (ii) antibiotic and pesticide residue contents; and (iii) the formation of cooking-induced contaminants (heterocyclic aromatic amines, polycyclic aromatic hydrocarbons, and thermal degradation products of antibiotics and pesticides). Cooking affects the nutritional composition of meat and fish; frying is the cooking method that causes the greatest impact. Cooking may reduce the pesticide and antibiotic residues present in contaminated raw meat and fish; however, it may result in the formation of degradation products of unknown identity and toxicity. Control of cooking time and temperature, use of antioxidant-rich marinades, and avoiding the dripping of fat during charcoal grilling can reduce the formation of cooking-induced contaminants.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 25
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Aflatoxins in food and feed: Occurrence, legislation and mitigation strategies (2019)
Capítulo ou Parte de Livro
Sobral, MMC; Cunha, SC; Faria, MA; Ferreira, Isabel
Transport of mycotoxins across human gastric NCI-N87 and intestinal Caco-2 cell models (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sobral, MMC; Faria, MA; Cunha, SC; Miladinovic, B; Ferreira, Isabel
Toxicological interactions between mycotoxins from ubiquitous fungi: Impact on hepatic and intestinal human epithelial cells (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sobral, MMC; Faria, MA; Cunha, SC; Ferreira, Isabel
Stability of antibacterial and coccidiostat drugs on chicken meat burgers upon cooking and in vitro digestion (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sobral, MMC; Romero Gonzalez, R; Faria, MA; Cunha, SC; Ferreira, Isabel; Garrido Frenich, A
Influence of oven and microwave cooking with the addition of herbs on the exposure to multi-mycotoxins from chicken breast muscle (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sobral, MMC; Cunha, SC; Faria, MA; Martins, ZE; Ferreira, Isabel

Ver todas (6)

Da mesma revista

Sustainability issues along the coffee chain: From the field to the cup (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Peixoto, JB; Silva, JF; Beatriz B P P Oliveira; Alves, RC
Processing of Salted Cod (Gadus spp.): A Review (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
oliveira, h; pedro, s; nunes, ml; costa, r; vaz-pires, p
Overall Antioxidant Properties of Malt and How They Are Influenced by the Individual Constituents of Barley and the Malting Process (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carvalho, DO; Goncalves, LM; Luis F Guido
New Trends in the Microencapsulation of Functional Fatty Acid-Rich Oils Using Transglutaminase Catalyzed Crosslinking (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Gharibzahedi, SMT; George, S; Greiner, R; Berta Nogueiro Estevinho; Frutos Fernandez, MJF; McClements, DJ; Roohinejad, S
Lupine allergens: Clinical relevance, molecular characterization, cross-reactivity, and detection strategies (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Villa, C; Joana Costa; Mafra, I

Ver todas (15)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-26 às 14:18:40 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico