Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Dietary Oil Source and Selenium Supplementation Modulate Fads2 and Elovl5 Transcriptional Levels in Liver and Brain of Meagre (Argyrosomus regius)

Publicações

Dietary Oil Source and Selenium Supplementation Modulate Fads2 and Elovl5 Transcriptional Levels in Liver and Brain of Meagre (Argyrosomus regius)

Título
Dietary Oil Source and Selenium Supplementation Modulate Fads2 and Elovl5 Transcriptional Levels in Liver and Brain of Meagre (Argyrosomus regius)
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Silva Brito, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Magnoni, LJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fonseca, SB
(Autor)
FCUP
Peixoto, MJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Filipe F C Castro
(Autor)
FCUP
Cunha, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ozorio, ROA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Magalhaes, FA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
goncalves, j
(Autor)
ICBAS
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: LipidsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 51
Páginas: 729-741
ISSN: 0024-4201
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-EZ6
Abstract (EN): The meagre (Argyrosomus regius) is taking on increasing importance in the aquaculture industry. In view of the limited supply of fish oil (FO) as a feed ingredient, the study of the capacity to biosynthesize long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) from alternative dietary oil sources is important. We analyzed changes in fatty acid (FA) desaturase 2 (fads2) and FA elongase 5 (elovl5) mRNA levels in livers and brains in response to FO replacement with a blend of vegetable oils (VO) and selenium (Se) supplementation. Fish were fed for 60 days with either a diet containing FO or a diet including VO, each supplemented or not with organic Se. Results showed that fads2 and elovl5 transcription was higher in liver when fish were fed VO diets. The brain mRNA levels of both genes were not affected by the dietary replacement of FO by VO. FA composition in the liver and skeletal muscle was altered by FO replacement, particularly by decreasing eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid contents. The alpha-linolenic, linoleic, and arachidonic acid contents increased in both liver and brain of fish fed VO diets. The effect of Se supplementation on lipid metabolism was evident only in fish fed FO, showing a decrease in the transcription of hepatic fads2. Results indicate that the total replacement of FO by VO in diets modulates the expression of genes involved in LC-PUFA biosynthesis in meagre, affecting the FA profile of the fish flesh.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Simple Determination of Deoxycholic and Ursodeoxycholic Acids by Phenolphthalein-beta-Cyclodextrin Inclusion Complex (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pabyton G Cadena; Eric C Oliveira; Alberto N Araujo; Maria C B S M Montenegro; Maria C B Pimentel; Jose L Lima Filho; Valdinete L Silva
New Insights into the Anti-Inflammatory and Antioxidant Properties of Nitrated Phospholipids (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Melo, T; Marques, SS; Ferreira, I; Cruz, MT; Domingues, P; Marcela A Segundo; Marques Domingues, MRM
Identification of C18 Intermediates Formed During Stearidonic Acid Biohydrogenation by Rumen Microorganisms In Vitro (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
A.R.J. Cabrita; A. J. M. Fonseca; S. P. Alves; R. J. B. Bessa; M. R. G. Maia
Fatty Acid Profile of Pacific Oyster, Crassostrea gigas, Fed Different Ratios of Dietary Seaweed and Microalgae during Broodstock Conditioning (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rato, A; Pereira, LF; Joaquim, S; Gomes, R; Afonso, C; Cardoso, C; Machado, J; goncalves, j; Vaz Pires, P.; Magnoni, LJ; Matias, AM; Matias, D; Bandarra, NM; Ozorio, ROA
Dietary Lipid and Carbohydrate Interactions: Implications on Lipid and Glucose Absorption, Transport in Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) Juveniles (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Castro, C; Corraze, G; Basto, A; Larroquet, L; Panserat, S; Oliva Teles, A

Ver todas (6)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-23 às 18:15:27 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias