Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Bioactive properties of Chamaerops humilis L.: antioxidant and enzyme inhibiting activities of extracts from leaves, seeds, pulp and peel

Publicações

Bioactive properties of Chamaerops humilis L.: antioxidant and enzyme inhibiting activities of extracts from leaves, seeds, pulp and peel

Título
Bioactive properties of Chamaerops humilis L.: antioxidant and enzyme inhibiting activities of extracts from leaves, seeds, pulp and peel
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Goncalves, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Medronho, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Moreira, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Grosso, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Romano, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: 3 BiotechImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 8
ISSN: 2190-572X
Editora: Springer Nature
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-K9Q
Abstract (EN): In this work we evaluated methanolic extracts from different parts (leaves, seeds, fruit peel and pulp) of Chamaerops humilis L. for antioxidant activity and the ability to inhibit enzymes linked with neurodegenerative diseases: acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase (BChE) and tyrosinase (TYR). The total content of phenolics, flavonoids and condensed tannins was also determined. The antioxidant and inhibitory activities of the extracts varied significantly according to the tissue. Seed extracts showed the greatest ability to scavenge DPPH (IC50 = 81.28 mu g mL(-1)) and ABTS (1440.42 mu mol(TE) g(-1) (extract)) and to reduce iron (1142.46 mu mol(AAE) g(-1) (extract)). Seed and peel extracts strongly inhibited AChE (IC50 = 660.16 and 653.68 mu g mL(-1), respectively) and BChE -(IC50 = 304.86 and 701.54 mu g mL(-1), respectively). The strongest inhibition of TYR was achieved by the seed and pulp extracts (268.97 and 279.99 mu g mL(-1), respectively). The highest levels of phenolics and condensed tannins were found in the seed extract (1564.88 mu mol(GAE) g(-1) (extract) and 170.00 mu molc(E) g(-1) (extract), respectively) whereas the leaf extract was the richest in flavonoids (139.88 mu mol(QE) g(-1) (extract)). HPLC-DAD analysis indicated the presence of flavonoids and phenolic acids (hydroxycinnamic acids) in the leaf and pulp extracts. A high correlation was found between the total condensed tannins content and the antioxidant and enzyme inhibition activities, suggesting these compounds are responsible for the biological activity of the extracts. Overall, our results indicate that C. humilis extracts may provide a new and alternative source of agents for medical and industrial applications.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-23 às 22:17:05 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias