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Jabuticaba residues (Myrciaria jaboticaba (Vell.) Berg) are rich sources of valuable compounds with bioactive properties

Título
Jabuticaba residues (Myrciaria jaboticaba (Vell.) Berg) are rich sources of valuable compounds with bioactive properties
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Albuquerque, BR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Calhelha, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alves, MJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Abreu, RMV
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Barros, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ferreira, ICFR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
A Revista está pendente de validação pelos Serviços Administrativos.
Vol. 309
ISSN: 0308-8146
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00R-DG6
Abstract (EN): Jabuticaba (Myrciaria jaboticaba (Vell.) Berg) is a Brazilian berry, very appreciated for in natura consumption. However, its epicarp is not normally consumed due to its stiffness and astringent taste, and in manufacture of products from jabuticaba fruit, it is responsible for the generation of large amounts of residues. The exploration of by-products is becoming important for the obtainment of valuable bioactive compounds for food and pharmaceutical industries. In this context, jabuticaba epicarp was studied regarding its chemical composition, namely in terms of phenolic compounds, tocopherols, and organic acids, and its bioactive properties, such as antioxidant, anti-proliferate, anti-inflammatory, and antimicrobial activities. A total of sixteen phenolic compounds, four tocopherols and six organic acids were identified in jabuticaba epicarp. Regarding bioactive properties, it showed high antioxidant activity, also presenting moderate anti-inflammatory, anti-proliferative, and antimicrobial activities. The extract did not present hepatotoxicity, confirming the possibility of its applications without toxicity issues.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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