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Publicações

Effect of addition of fresh and composted coffee grounds on antioxidant activity of lettuce

Título
Effect of addition of fresh and composted coffee grounds on antioxidant activity of lettuce
Tipo
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Ano
2014
Autores
Delgado, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gomes, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Baptista, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ramalhosa, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ata de Conferência Internacional
Páginas: 1581-1586
7th Iberian Congress of Agricultural Engineering and Horticultural Sciences
Madrid, SPAIN, AUG 26-29, 2013
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-AGG
Abstract (EN): Coffee is one of the most important agricultural products produced mostly in tropical regions and consumed in Europe and USA. With the high consumption of coffee it is associated the production of low-value residues. The reuse of coffee wastes has been one of the priorities of the producing countries, both for ecological reasons, as well as economic and social issues. Few studies have been performed until now on the potential of exploitation of coffee grounds. In this way the present study evaluated the effects of applying coffee grounds, composted and non-composted, and the effect of the concentration on the biological properties of lettuce (Lactuca sativa L.). Two substrates were used: fresh coffee grounds and composted coffee grounds, both mixed with plain topsoil in different concentrations. Total reducing capacity (TRC), blocking effect of DPPH free radical and reducing power were evaluated on lettuce extracts. Regarding application of coffee grounds in lettuce production, it was observed that when using composted coffee grounds, the blocking effect of DPPH free radical and reducing power of those plants were similar to the ones determined for control samples, regardless of the coffee grounds concentration. On contrary, higher antioxidant activity was obtained in lettuce grown in the presence of fresh coffee grounds, especially for the 15 and 20% (v/v) concentrations. These results show that high concentrations of fresh coffee grounds may induce stress in plants, yielding a higher production of compounds with antioxidant activity.
Idioma: Português
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
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