Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Gut microbiota and gut morphology of gilthead sea bream (Sparus aurata) juveniles are not affected by chromic oxide as digestibility marker

Publicações

Gut microbiota and gut morphology of gilthead sea bream (Sparus aurata) juveniles are not affected by chromic oxide as digestibility marker

Título
Gut microbiota and gut morphology of gilthead sea bream (Sparus aurata) juveniles are not affected by chromic oxide as digestibility marker
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Claudia Alexandra dos Reis Serra
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Magalhaes Junior, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Couto, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Enes, P
(Autor)
FCUP
Revista
Título: Aquaculture ResearchImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 49
Páginas: 1347-1356
ISSN: 1355-557X
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-G9T
Abstract (EN): The present work aimed to evaluate whether the use of chromic oxide (Cr2O3) as dietary inert marker in fish digestibility studies interferes with gut microbial community modulation and gut morphology. To assess the effects of Cr2O3 under potential diverse microbiota populations, dietary Cr2O3 was tested using challenging plant feedstuffs (PF)-based diets supplemented or not with prebiotics, as prebiotics are expected to modify gut microbiota populations. For that purpose, three diets were formulated to include circa 20:80 fish meal and PF as protein sources, without (CTR) or with prebiotic supplementation (10g/kg XOS or GOS). These diets did not include Cr2O3 (-Cr2O3 diets). Three similar additional diets were formulated to include 5g/kg Cr2O3 (+Cr2O3 diets). Cr2O3 effects on gut microbiota were assessed for the first time in the allochthonous (digesta) and autochthonous (mucosa) community by a culture-independent molecular approach, using denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE). No differences in gut bacterial profiles (number of operational taxonomic units, microbiota richness, diversity and similarity indices) were observed between dietary treatments. No significant alterations in submucosa layer structure, enterocytes and eosinophilic granular cells structure, goblet cells and leucocytes quantity were detected in the distal intestine among diets. In conclusion, data indicate that dietary inclusion of 5g/kg Cr2O3 does not interfere with gilthead sea bream (Sparus aurata) gut microbiota and gut morphology, suggesting that a dietary incorporation level of 5g/kg Cr2O3 can safely be used as inert marker in digestibility studies.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Water temperature does not affect protein sparing by dietary carbohydrate in Senegalese sole (Solea senegalensis) juveniles (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ines Guerreiro; Helena Peres; Carolina Castro; Amalia Perez Jimenez; Manuela Castro Cunha; Aires Oliva Teles
Short-term metabolic responses of gilthead seabream, Sparus aurata, fed diets with different protein and protein: Energy levels (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Paulino, RR; Diogenes, AF; de Oliveira, KRB; Orlando, TM; Rosa, PV; Peres, H; Oliva Teles, A
Regulation of gene expression associated with LC-PUFA metabolism in juvenile tambaqui (Colossoma macropomum) fed different dietary oil sources (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ferraz, RB; Modesto, ALS; Cunha, I; Ozorio, R; O'Sullivan, FLA; Salaro, AL; Monroig, O; Filipe F C Castro

Ver todas (34)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-27 às 01:10:38 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico