Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Wine industry by-product: Full polyphenolic characterization of grape stalks

Publicações

Wine industry by-product: Full polyphenolic characterization of grape stalks

Título
Wine industry by-product: Full polyphenolic characterization of grape stalks
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Teixeira, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Joana Oliveira
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 268
Páginas: 110-117
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-D9P
Abstract (EN): In this research work grape stalk samples from the Douro region were analyzed concerning polyphenolic composition. Different solid-liquid extraction conditions were tested for reaching the optimal parameters to obtain higher amounts of polyphenols. In general, the best conditions comprise the use of a mixture of acetone/ethanol/water (1:1:1) at room temperature during 20 min, using a pre-wash treatment with deionized water. The polyphenolic extractions with acetone are generally more effective than without acetone. Total phenolic determination (Folin-Ciocalteu), antioxidant capacity (DPPH/FRAP) and more accurate methods such as HPLC-DAD and HPLC-ESI-MS were performed. An intensive polyphenolic characterization (including a possible identification of a new polyphenol) and compound quantification was achieved. A comparative study between these two analysis approaches was accomplished, which allowed to conclude that the Folin-Ciocalteu and DPPH/FRAP determinations do not always allow a direct correspondence between high phenolic content or antioxidant/reducing capacity and real high polyphenolic content on crude polyphenolic extracts.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

A review of the current knowledge of red wine colour (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, A; Joana Oliveira; Teixeira, N; Nuno Mateus; Victor de Freitas
A review of the current knowledge of red wine colour (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, A; Joana Oliveira; Teixeira, N; Nuno Mateus; Victor de Freitas
The Impact of Storage Conditions and Bottle Orientation on the Evolution of Phenolic and Volatile Compounds of Vintage Port Wine (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Azevedo, J; Pinto, J; Teixeira, N; Joana Oliveira; Cabral, M; De Pinho, PG; Lopes, P; Nuno Mateus; Victor de Freitas

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant-derived and dietary phenolic cinnamic acid derivatives: Anti-inflammatory properties (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Freitas, M; Ribeiro, D; Janela, JS; Varela, CL; Costa, SC; da Silva, ET; Eduarda Fernandes; Roleira, FMF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effects of pressure-based technologies on food lipids oxidation (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ganjeh, AM; Gomes, A; Barreira, MJ; Pinto, CA; Susana Casal; Saraiva, JA

Ver todas (355)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-07 às 07:35:06 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias