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Profiling of phenolic compounds and antioxidant properties of European varieties and cultivars of Vicia faba L. pods

Título
Profiling of phenolic compounds and antioxidant properties of European varieties and cultivars of Vicia faba L. pods
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Maia, MRG
(Autor)
ICBAS
Malushi, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oliveira, HM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Papa, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, JA
(Autor)
FCUP
A. Cabrita
(Autor)
ICBAS
Revista
Título: PhytochemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 152
Páginas: 223-229
ISSN: 0031-9422
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-05P
Abstract (EN): Vicia faba L. pods are a by-product generated from the industrial processing of beans for human and animal consumption. As phenolic compounds may play important roles in health, the present work envisaged the phenolic characterization of seven European varieties and cultivars of V. faba (major and minor) pods and the assessment of their antioxidant activity. The V. faba methanolic extracts were characterized by HPLC-DAD-MS/ MS for identification of polyphenolic compounds. The total phenolic content and antioxidant capacity of the extracts were evaluated by colorimetric methods (Folin-Ciocalteu, DPPH scavenging capacity assay, and FRAP assay). Main compounds identified by HPLC-DAD-MS/MS were derivatives of caffeic acid, coumaric acid and kaempferol. The broad bean Jogeva variety presented the highest content of free and esterified phenolics (26.3 and 26.7 mg 100 g(-1) dry weight, respectively), followed by the horse bean varieties Bauska and Lielplatones. These results were corroborated by the analysis of total phenolic content, DPPH scavenging capacity and FRAP. This study confirmed the rich phenolic content of V. faba pods suggesting to be an interesting novel source for animal nutrition, promoting product quality and consumers' health.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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