Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Photodynamic inactivation as an emergent strategy against foodborne pathogenic bacteria in planktonic and sessile states

Publicações

Photodynamic inactivation as an emergent strategy against foodborne pathogenic bacteria in planktonic and sessile states

Título
Photodynamic inactivation as an emergent strategy against foodborne pathogenic bacteria in planktonic and sessile states
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Alex Fiori Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Anabela Borges
(Autor)
FEUP
Efstathios Giaouris
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jane Martha Graton Mikcha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuel Simões
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 44
Páginas: 667-684
ISSN: 1040-841X
Editora: Taylor & Francis
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-509
Resumo (PT):
Abstract (EN): Foodborne microbial diseases are still considered a growing public health problem worldwide despite the global continuous efforts to ensure food safety. The traditional chemical and thermal-based procedures applied for microbial growth control in the food industry can change the food matrix and lead to antimicrobial resistance. Moreover, currently applied disinfectants have limited efficiency against biofilms. Therefore, antimicrobial photodynamic therapy (aPDT) has become a novel alternative for controlling foodborne pathogenic bacteria in both planktonic and sessile states. The use of aPDT in the food sector is attractive as it is less likely to cause antimicrobial resistance and it does not promote undesirable nutritional and sensory changes in the food matrix. In this review, aspects on the antimicrobial photodynamic technology applied against foodborne pathogenic bacteria and studied in recent years are presented. The application of photodynamic inactivation as an antibiofilm strategy is also reviewed.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 18
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Paving the way forward: Escherichia coli bacteriophages in a One Health approach (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Oliveira, A; Dias, C; Ricardo Jorge Dinis Oliveira; Almeida, C; Fucinos, P; Sillankorva, S; Oliveira, H
Helicobacter pylori infection: A brief overview on alternative natural treatments to conventional therapy (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Parreira, P; Duarte, MF; Celso Reis; Martins, MCL
Critical review on biofilm methods (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Azeredo, J; Azevedo, NF; Briandet, R; Cerca, N; Coenye, T; Costa, AR; Desvaux, M; Di Bonaventura, G; Hebraud, M; Jaglic, Z; Kacaniova, M; Knochel, S; Lourenco, A; Filipe Mergulhão; Meyer, RL; Nychas, G; Simoes, M; Tresse, O; Sternberg, C
Allelopathy in freshwater cyanobacteria (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Pedro N Leão; Teresa S.D S Vasconcelos; Vítor M Vasconcelos
Advances on diagnosis of Helicobacter pylori infections (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sousa, C; Ferreira, R; Santos, SB; Azevedo, NF; Melo, LDR

Ver todas (11)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-09 às 10:28:34 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico