Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > National food, nutrition, and physical activity survey of the portuguese general population (2015-2016): protocol for design and development

Publicações

National food, nutrition, and physical activity survey of the portuguese general population (2015-2016): protocol for design and development

Título
National food, nutrition, and physical activity survey of the portuguese general population (2015-2016): protocol for design and development
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Carla Lopes
(Autor)
FMUP
Andreia Oliveira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Milton Severo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sofia Guiomar
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Violeta Alarcão
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Elisabete Ramos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sara Rodrigues
(Autor)
FCNAUP
Sofia Vilela
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luísa Oliveira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jorge Mota
(Autor)
FADEUP
Pedro J. Teixeira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paulo J. Nicola
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Simão Soares
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lene Frost Andersen
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
The IAN-AF Consortium
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 7 2
Páginas: e42/1-e42/11
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-010-NJM
Abstract (EN): Background: The assessment of food consumption data using harmonized methodologies at the European level is fundamental to support the development of public policies. Portugal is one of the countries with the most outdated information on individual food consumption. Objective: The objective of this study was to describe the design and methodology of the National Food, Nutrition and Physical Activity Survey, 2015-2016, developed to collect national and regional data on dietary habits, physical activity (PA), and nutritional status, in a representative sample of the Portuguese general population (3 months-84 years). Methods: Participants were selected by multistage sampling, using the National Heath Registry as the sampling frame. Data collection, during 12 months, was harmonized according to European guidelines (EU-MENU, European Food Safety Authority [EFSA]). Computer-assisted personal interviewing (CAPI) was performed on a specific electronic platform synchronized with nutritional composition data and considering the FoodEx2 classification system. Dietary assessment was performed using 24-hour recalls (two nonconsecutive, 8-15 days apart) or food diaries in the case of children aged <10 years, complemented with a food propensity questionnaire; PA data (International Physical Activity Questionnaire [IPAQ], the Activity Choice Index [ACI], and 4-days PA diaries); sociodemographic data, and other health-related data were also collected. Results: A sample of 6553 individuals completed the first interview, and 5811 participants completed two dietary assessments. The participation rate among eligible individuals was 33.38% (6553/19,635), considering the first interview, and 29.60% (5811/19,635) for the participants with two completed interviews (about 40% in children and adolescents and 20% in elderly individuals). Results of the survey will be disseminated in national and international scientific journals during 2018-2019. Conclusions: The survey will assist policy planning and management of national and European health programs on the improvement of nutritional status and risk assessment related to food hazards, and the enhancement of PA. The infrastructures and data driven from this Survey are a solid basis to the development of a future national surveillance system on diet, PA, and other health behaviors reproducible over time. ¿ Carla Lopes, Duarte Torres, Andreia Oliveira, Milton Severo, Sofia Guiomar, Violeta Alarc¿o, Elisabete Ramos, Sara Rodrigues, Sofia Vilela, Lu¿sa Oliveira, Jorge Mota, Pedro J Teixeira, Paulo J Nicola, Sim¿o Soares, Lene Frost Andersen.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Street Food Environment in Maputo (STOOD Map): a Cross-Sectional Study in Mozambique (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Gelormini, M.; Damasceno, A.; Lopes, S.; Malo, S.; Chongole, C.; Muholove, P.; Casal, S.; Pinho, Olívia; Moreira, Pedro; Padrão, Patrícia; Lunet, Nuno
Reliable Quantification of the Potential for Equations Based on Spot Urine Samples to Estimate Population Salt Intake: Protocol for a Systematic Review and Meta-Analysis (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Huang, L; Crino, M; Wu, JH; Woodward, M; Land, M; McLean, R; Webster, J; Enkhtungalag, B; Nowson, CA; Elliott, P; Cogswell, M; Toft, U; Mill, JG; Furlanetto, TW; Ilich, JZ; Hong, YH; Cohall, D; Luzardo, L; Noboa, O; Holm, E...(mais 14 autores)
Nutritional strategies facing an older demographic: The Nutrition UP 65 study protocol (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Amaral, Teresa; Santos, Alejandro; Guerra, Rita; Sousa, Ana; Álvares, Luísa; Valdiviesso, Rui; Afonso, Cláudia; Padrão, Patrícia; Martins, Cátia; Ferro, Graça; Moreira, Pedro; Borges, Nuno

Ver todas (20)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-29 às 08:01:31 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico