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Publicações

Botanical authentication of lavender (Lavandula spp.) honey by a novel DNA-barcoding approach coupled to high resolution melting analysis

Título
Botanical authentication of lavender (Lavandula spp.) honey by a novel DNA-barcoding approach coupled to high resolution melting analysis
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Soares, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Grazina, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana Costa
(Autor)
FFUP
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Amaral, JS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Mafra, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ControlImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 86
Páginas: 367-373
ISSN: 0956-7135
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-KKX
Abstract (EN): Monofloral honeys (such as, lavender honey) are highly appreciated by the consumers due to their flavour, taste and properties. However, since they are considered prime products, they are often targets of adulteration. This work exploits DNA barcoding combined with high resolution melting (HRM) analysis to establish the botanical origin of honey, using lavender honey as a case study. The plastidial matK gene was targeted as a candidate barcode for Lavandula species identification. The method allowed differentiating the species in three clusters with confidence levels >99%, being the results well correlated with the sequencing analysis. It was successfully applied to identify the botanical origin of several lavender honeys, which were grouped in the cluster of the most common species in Portugal (L. stoechas subsp., L penduculata and L. viridis). The proposed method represents a simple, specific and cost-effective tool to authenticate the botanical origin of honey.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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