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Assessment of Beneficial and Possible Toxic Effects of Two New Alfalfa-Derived Shelf Products

Título
Assessment of Beneficial and Possible Toxic Effects of Two New Alfalfa-Derived Shelf Products
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Soto Zarazua, MG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bah, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Garcia Alcocer, MG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Berumen, LC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Costa, CS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Bessa, MJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Teixeira, JP
(Autor)
ICBAS
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
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Revista
Vol. 19
Páginas: 970-977
ISSN: 1096-620X
Editora: Mary Ann Liebert
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00M-4ZW
Abstract (EN): Aerial parts of Medicago sativa L. have been used as food and its consumption has been associated with health benefits, one among the most important being menopausal symptoms control. This work was aimed to explore possible pharmacological effects of two new alfalfa-derived products that have recently emerged as daily beverage preparations. In exploring their potential estrogenic effects, they produced no relevant alteration in the uterus. However, lowering glucose levels until normal values without causing further hypoglycemic effect were observed, when rats were treated with 1.5g/kg/day samples. In vivo acute toxicity was not found when the alfalfa products were tested up to 3g/kg rat weight. Furthermore, in vitro studies were conducted to assess their possible toxic effects. 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) and lactate dehydrogenase tests were carried out on the Caco-2 cell model to determine cell viability and membrane integrity. A concentration-dependent effect was observed, with a significant decrease in cell viability after exposure to concentrations of alfalfa product up to 100mg/mL (after 3h of incubation) and 50mg/mL (after 24h of treatment). Although in vitro level, the decrease in cell viability at these still low doses may underlie some toxicity, making necessary additional studies before any recommendation of a sustained consumption of these products by humans.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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