Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Exploiting DNA mini-barcodes as molecular markers to authenticate saffron (Crocus sativus L.)

Publicações

Exploiting DNA mini-barcodes as molecular markers to authenticate saffron (Crocus sativus L.)

Título
Exploiting DNA mini-barcodes as molecular markers to authenticate saffron (Crocus sativus L.)
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Villa, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana Costa
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Meira, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Mafra, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ControlImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 65
Páginas: 21-31
ISSN: 0956-7135
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-3BD
Abstract (EN): Saffron (Crocus sativus) is the most expensive spice in the world. As a consequence, saffron has frequently been associated with an unrivalled degree of adulteration. The aim of this work was searching for DNA-barcode candidates as molecular markers to differentiate C. sativus from allied species and assessing the authenticity of saffron. New primers were specifically designed targeting three DNA barcode loci, namely ITS1, ITS2 and matK. A real-time PCR assay combined with high resolution melting (HRM) analysis was carried out in order to discriminate different Crocus spp., being further confirmed by sequencing. Data from HRM analysis showed that ITS1 and matK loci were Crocus genus specific, while ITS2 locus was species-specific for C sativus and Crocus cartwrightianus. This study revealed that genomic tools, and specifically DNA mini-barcodes combined with HRM analysis, can provide simple, fast and highly reliable methods for saffron authentication.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Genetically Modified Organism Analysis as Affected by DNA Degradation (2015)
Capítulo ou Parte de Livro
Fernandes, TJR; Joana Costa; Plácido, A; Villa, C; Grazina, L; Meira, L; Beatriz B P P Oliveira; Mafra, I
Seasonal change in main alkaloids of jaborandi (Pilocarpus microphyllus Stapf ex Wardleworth), an economically important species from the Brazilian flora (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lima, DF; de Lima, LI; Rocha, JA; de Andrade, IM; Grazina, LG; Villa, C; Meira, L; Costa Veras, LMC; Sousa Azevedo, IFS; Biase, AG; Joana Costa; Beatriz B P P Oliveira; Mafra, I; de Souza de Almeida Leite, JRDD
Peptide selection and antibody generation for the prospective immunorecognition of Cry1Ab16 protein of transgenic maize (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joana Costa; Marani, MM; Grazina, L; Villa, C; Meira, L; Beatriz B P P Oliveira; Leite, JRSA; Mafra, I
EvaGreen real-time PCR to determine horse meat adulteration in processed foods (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Meira, L; Joana Costa; Villa, C; Ramos, F; Beatriz B P P Oliveira; Mafra, I

Da mesma revista

4-Methylimidazole in soluble coffee and coffee substitutes (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Cunha, SC; Senra, L; Cruz, R; Susana Casal; Fernandes, JO
Why do small business butcher shops fail to fully implement HACCP? (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Vera Ramalho; Ana Pinto de Moura; Luis Miguel Cunha
Trans fatty acids in the Portuguese food market (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Costa, N; Cruz, R; Graça, Pedro; Breda, J; Susana Casal
Trans fatty acids in commercial cookies and biscuits: An update of Portuguese market (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Luisa Alexandra T Teixeira Santos; Rebeca Cruz; Susana Casal

Ver todas (82)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-23 às 09:27:29 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias