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Publicações

High resolution melting analysis of a COI mini-barcode as a new approach for Penaeidae shrimp species discrimination

Título
High resolution melting analysis of a COI mini-barcode as a new approach for Penaeidae shrimp species discrimination
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Fernandes, TJR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Silva, CR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana Costa
(Autor)
FFUP
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Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Mafra, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ControlImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 82
Páginas: 8-17
ISSN: 0956-7135
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-24F
Abstract (EN): Penaeidae family includes shrimp species of high commercial value, sharing noticeable morphological similarities, which makes them potential targets of adulteration. Therefore, mechanisms for authentication and certification of such crustaceans, frequently included in processed foods, constitute a benefit for the food industry. Litopenaeus vannamei, Penaeus monodon, Fenneropenaeus indicus, Metapenaeus affinis and Melicertus kerathurus are some of the most relevant penaeid shrimps, being their differentiation of high importance. This work intended to develop a new approach for the specific detection and differentiation of those five closely related shrimp species based on high resolution melting (HRM) analysis targeting a cytochrome oxidase subunit I (COI) mini-barcode. The method enabled the differentiation of the five species with high levels of confidence (>99%), being successfully applied to analyse processed seafood samples. F. indicus and L vannamei were the main identified species in the commercial products. When verifying labelling compliance, four samples suggest adulterations based on the complete or partial substitution of declared species. The proposed method proved to be a potential tool for the rapid and cost-effective differentiation of penaied shrimp species.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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