Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Application of Coffee Silverskin in cosmetic formulations: physical/antioxidant stability studies and cytotoxicity effects

Publicações

Application of Coffee Silverskin in cosmetic formulations: physical/antioxidant stability studies and cytotoxicity effects

Título
Application of Coffee Silverskin in cosmetic formulations: physical/antioxidant stability studies and cytotoxicity effects
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Rodrigues, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gaspar, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Palmeira de Oliveira, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sarmento, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Maria Helena Amaral
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 42
Páginas: 99-106
ISSN: 0363-9045
Editora: Taylor & Francis
Outras Informações
ID Authenticus: P-00J-41B
Abstract (EN): Context: Currently, there is an increasing interest of cosmetic industry on natural extracts. The inclusion of antioxidants in topical formulations can contribute to minimize oxidative stress in the skin, which has been associated with aging. Also, questions of sustainability are leading to the study of new cosmetic ingredients obtained from food by-products. Coffee Silverskin (CS) is a food by-product with established antioxidant activity that has not yet been incorporated into a topical formulation.Objective: The aim of this study was to evaluate the physical and microbiological stabilities and antioxidant activity of a hand cream formulation containing 2.5% (w/w) of CS extract upon production and after 6 months of shelf-life and in vitro safety/cytotoxicity on skin cell lines after production.Materials and methods: The in vitro cytotoxicity was evaluated with MTS and LDH assays, at different concentrations, in HaCaT and HFF-1 cells. Formulations were stored at 25 degrees C/65% RH and 40 degrees C/75% RH. Physical, microbiological, and antioxidant stabilities were evaluated by centrifugation, viscosity, total colony count, DPPH and total phenolic content (TPC).Results: The hand cream containing 2.5% (w/w) of CS extract showed stable physical characteristics independently of the storage conditions. The DPPH activity and TPC of the CS formulation were significantly higher compared with those of the base formulation. However, during storage, the antioxidant activity decreases slightly. Microbiological quality was also confirmed. No cytotoxic effects were observed.Conclusion: It is possible to suggest that this formulation is stable under extreme conditions and safe for topical use.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Vaginal suppositories containing Lactobacillus acidophilus: development and characterization (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Francisca Rodrigues; Maria Joao Maia; Jose das Neves; Bruno Sarmento; Maria Helena Amaral; Maria Beatriz P P Oliveira
SUSTAINED-RELEASE TABLET CONTAINING OXAZEPAM - STUDY AND DESIGN (1995)
Artigo em Revista Científica Internacional
FERREIRA, DC; PRISTA, LV; MORGADO, RM; LOBO, JMS
Starch flow behavior alone and under different glidants action using the shear cell method (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Salustio, PJ; Monteiro, MF; Nunes, T; Paulo Silva; Paulo Costa
Physicochemical properties of lipid nanoparticles: Effect of lipid and surfactant composition (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Martins, S; Tho, I; Ferreira, DC; Souto, EB; Brandl, M
Optimization of a surfactant-free antioxidant formulation using response surface methodology (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Isabel F Almeida; Paulo C Costa; Fernanda Bahia, MF

Ver todas (14)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-02 às 12:34:36 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias