Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > The sodium and potassium content of the most commonly available street foods in Tajikistan and Kyrgyzstan in the context of the FEEDcities project

Publicações

The sodium and potassium content of the most commonly available street foods in Tajikistan and Kyrgyzstan in the context of the FEEDcities project

Título
The sodium and potassium content of the most commonly available street foods in Tajikistan and Kyrgyzstan in the context of the FEEDcities project
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
De Morais, IL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lunet N
(Autor)
FMUP
Albuquerque, G
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gelormini, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Damasceno, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jewell, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Breda, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Padrão, Patrícia
(Autor)
FCNAUP
Revista
Título: NutrientsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 10
Página Final: 98
ISSN: 2072-6643
Editora: MDPI
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-GFA
Resumo (PT):
Abstract (EN): This cross-sectional study is aimed at assessing sodium (Na) and potassium (K) content and the molar Na:K ratios of the most commonly available ready-to-eat street foods in Tajikistan and Kyrgyzstan. Four different samples of each of these foods were collected and 62 food categories were evaluated through bromatological analysis. Flame photometry was used to quantify sodium and potassium concentrations. The results show that home-made foods can be important sources of sodium. In particular, main dishes and sandwiches, respectively, contain more than 1400 and nearly 1000 mg Na in an average serving and provide approximately 70% and 50% of the maximum daily recommended values. Wide ranges of sodium content were found between individual samples of the same home-made food collected from different vending sites from both countries. In industrial foods, sodium contents ranged from 1 to 1511 mg/serving in Tajikistan, and from 19 to 658 mg/serving in Kyrgyzstan. Most Na:K ratios exceeded the recommended level of 1.0 and the highest ratios were found in home-made snacks (21.2) from Tajikistan and industrial beverages (16.4) from Kyrgyzstan. These findings not only improve data on the nutritional composition of foods in these countries, but may also serve as baseline information for future policies and interventions. © 2018 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Vitamin C-Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Dosedel, M; Jirkovsky, E; Macakova, K; Krcmova, LK; Javorska, L; Pourova, J; Mercolini, L; Fernando Remiao; Novakova, L; Mladenka, P
Unveiling the Immunomodulatory Potential of Phenolic Compounds in Food Allergies (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Simoes, R; Ribeiro, AC; Dias, R; Victor de Freitas; Susana Soares; Perez-Gregorio, R
Nutritional Status and Interventions for Patients with Cancer (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Borges, Nuno; Mendes, F; Martins, D
Microbiota Modulation in Patients with Metabolic Syndrome (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Araujo, R; Borges Canha, M; Pedro Pimentel-Nunes
Metabolic Effects of an Oral Glucose Tolerance Test Compared to the Mixed Meal Tolerance Tests: A Narrative Review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Lages, M; Barros, Renata; Moreira, Pedro; Guarino, MP

Ver todas (126)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-30 às 04:22:51 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias