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Publicações

Influence of high-fat diet on bone tissue: An experimental study in growing rats

Título
Influence of high-fat diet on bone tissue: An experimental study in growing rats
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017-12
Autores
G. Rezende Yanagihara
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
R. Carminati Shimano
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
J. Atsuko Tida
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
J. Suzuki Yamanaka
(Autor)
Outra
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S. Yasuko Fukada
(Autor)
Outra
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J.P. Madergan Issa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
A.C. Shimano
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
João Manuel R. S. Tavares
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 21
Páginas: 1337-1343
ISSN: 1279-7707
Editora: Springer Nature
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00M-CKF
Abstract (EN): The relationship between obesity and bone tissue remains contradictory, especially when the effect of high-fat diet is assessed in experimental models. The aim of this study was to evaluate the effects of high-fat diet on bone metabolism of growing rats. Twenty weaned female Wistar rats were equally divided into two groups: SD (standard diet) and HFD (high-fat diet with 60 % of energy as fat). After five weeks of the two diets, the rats were euthanized, and the liver, blood and bones extracted. The liver was analysed for malondialdehyde (MDA) and reduced glutathione (GSH) concentrations. Blood was analysed by the ELISA method for osteoprotegerin (OPG) and tumour necrosis factor ligand superfamily member 11 (TNFSF11/RANKL). The bone tissue was analysed by dual-energy X-ray absorptiometry (DXA), mechanical tests, computed microtomography, histological quantitative analysis and scanning electron microscopy. The gene expressions of PPAR-gamma Runx-2, RANKL and Cathepsin-K were also evaluated. HFD caused an increase in the MDA concentration, indicating oxidative stress. It also increased the expression of PPAR-gamma, which is the gene that is related to adipocyte differentiation. There was an increase in BMD of the tibia of animals fed with the HFD, but other microstructural and mechanical properties were maintained unaltered. In addition, there were no changes in the gene expressions related to the differentiation of osteoblasts and osteoclasts, as well as no changes to the biochemical markers of bone formation and bone resorption. Liver and gene parameters are changed in response to the HFD. However, although there was an increase in BMD, the microstructure and function of the bone did not change after a 5-week HFD.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
JNHA-D-16-00334 Paper draft 4560.03 KB
paper 1st Page 483.86 KB
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