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Protective effects of Lavandula viridis L'Her extracts and rosmarinic acid against H2O2-induced oxidative damage in A172 human astrocyte cell line

Título
Protective effects of Lavandula viridis L'Her extracts and rosmarinic acid against H2O2-induced oxidative damage in A172 human astrocyte cell line
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Patricia Costa
(Autor)
Outra
Sarmento, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Goncalves, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Romano, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 50
Páginas: 361-365
ISSN: 0926-6690
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-DAH
Abstract (EN): We investigated the neuroprotective effect of Lavandula viridis extracts (infusion, water:ethanol and methanol) and rosmarinic acid, the major compound present in the extracts, against oxidative damage induced by hydrogen peroxide (H2O2) in A172 human astrocyte cell line regarding the neurotoxic effect, intracellular reactive oxygen species (ROS) production and the activity of the antioxidant enzyme catalase (CAT). We found that L viridis extracts and rosmarinic acid protected A172 astrocytes against H2O2 and reduced intracellular ROS accumulation. Furthermore, the protection effect was not caused by modulation of CAT suggesting that other intracellular mechanisms are involved in the neuroprotective effect. Our results highlight that L viridis extracts and rosmarinic acid have beneficial effects against oxidative damage associated with neurodegenerative diseases.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 5
Documentos
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