Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Current state of Portuguese dairy products from ovine and caprine milks

Publicações

Current state of Portuguese dairy products from ovine and caprine milks

Título
Current state of Portuguese dairy products from ovine and caprine milks
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Patricia J M Reis
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 101
Páginas: 122-133
ISSN: 0921-4488
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-JWV
Abstract (EN): Most Portuguese cheeses possessing a Protected Designation of Origin (PDO) status are still manufactured following traditional methods - the majority of which use raw milk from small ruminants (mainly sheep), coagulated with a rennet from plant origin (wild thistle flowers) and without deliberate addition of any starter/nonstarter culture; the most famous and representative of these cheeses is Serra da Estrela. Most steps required for its manufacture are performed manually (or otherwise empirically), and are controlled by the cheesemaker herself based on own intuition and past experience - thus leading to a wide variability among dairy farms, and even from day to day cheese batches. This paper reviews and updates fundamental and applied knowledge encompassing technological, microbiological, chemical, organoleptic and textural features of traditional PDO cheeses, manufactured in Portugal from ovine and caprine (or both) milks.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Ripening-related changes in Serra da Estrela cheese: A stereological study (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Patricia J M Reis; F. Xavier Malcata
Microstructural characterization of serra cheese using low-vacuum scanning electron microscopy (2001)
Artigo em Revista Científica Internacional
Patricia J M Reis; F. Xavier Malcata
Improvements in small scale artisanal cheesemaking via a novel mechanized apparatus (2007)
Artigo em Revista Científica Internacional
Patricia J M Reis; F. Xavier Malcata
Effect of dairy farm and milk refrigeration on microbiological and microstructural characteristics of matured Serra da Estrela cheese (2006)
Artigo em Revista Científica Internacional
Tavaria, FK; Patricia J M Reis; F. Xavier Malcata
Effect of alternative technological methodologies on the yeast profile in Serra da Estrela cheese (2006)
Artigo em Revista Científica Internacional
Garcia Fontan, MC; Tavaria, F; Patricia J M Reis; Pintado, MME; F. Xavier Malcata

Ver todas (8)

Da mesma revista

Wool-associated proteolytic bacteria, isolated from Portuguese Merino breed (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
A. Catarina Queiroga; Manuela E. Pintado; F. Xavier Malcata
Multifactorial correspondence analysis of risk factors for sheep and goat brucellosis seroprevalence (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Adosinda Maria Coelho; Ana Claúdia Coelho; Joaquim Góis; Maria de Lurdes Pinto; Jorge Rodrigues
Genetic structure of Omani goats reveals admixture among populations from geographically proximal sites (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Al Araimi, NA; Al Atiyat, RM; Luzuriaga Neira, A; Gaafar, OM; Kadim, IT; Al Marzooqi, W; Babiker, HA; Al Kindi, MN; Al Ansari, AS; Al Lawati, AH; beja-pereira, a
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-08-22 às 06:14:52 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias