Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Sodium and potassium urinary excretion and dietary intake: A cross-sectional analysis in adolescents

Publicações

Sodium and potassium urinary excretion and dietary intake: A cross-sectional analysis in adolescents

Título
Sodium and potassium urinary excretion and dietary intake: A cross-sectional analysis in adolescents
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Gonçalves, Carla
(Autor)
SPUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Abreu,Sandra
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Padrão, Patrícia
(Autor)
FCNAUP
Breda, João
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Santos, Rute
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 60 (art.º - 29442)
ISSN: 1654-6628
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-FQF
Abstract (EN): Background: Hypertension is the leading cause for heart disease and stroke, for mortality and morbidity worldwide, and a high sodium-to-potassium intake ratio is considered a stronger risk factor for hypertension than sodium alone. Objective: This study aims to evaluate sodium and potassium urinary excretion, and assess the food sources of these nutrients in a sample of Portuguese adolescents. Design: A cross-sectional study with a sample of 250 Portuguese adolescents. Sodium and potassium excretion were measured by one 24-h urinary collection, and the coefficient of creatinine was used to validate completeness of urine collections. Dietary sources of sodium and potassium were assessed using a 24-h dietary recall. Results: Valid urine collections were provided by 200 adolescents (118 girls) with a median age of 14.0 in both sexes (p0.295). Regarding sodium, the mean urinary excretion was 3,725 mg/day in boys and 3,062 mg/day in girls (pB0.01), and 9.8% of boys and 22% of girls met the World Health Organization (WHO) recommendations for sodium intake. Concerning potassium, the mean urinary excretion was 2,237 mg/day in boys and 1,904 mg/day in girls (pB0.01), and 6.1% of boys and 1.7% of girls met theWHOrecommendations for potassium intake. Major dietary sources for sodium intake were cereal and cereal products (41%), meat products (16%), and milk and milk products (11%); and for potassium intake, main sources were milk and milk products (21%), meat products (17%), and vegetables (15%). Conclusions: Adolescents had a high-sodium and low-potassium diet, well above the WHO recommendations. Health promotion interventions are needed in order to decrease sodium and increase potassium intake.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: patriciapadrao@fcna.up.pt
Notas: <a href="http://gateway.isiknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=Alerting&SrcApp=Alerting&DestApp=WOS&DestLinkType=FullRecord&KeyUT=000375879800001">Indexado na ISI Web of Science</a> <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27072344">Indexado na Pubmed</a> <a href="http://www.scopus.com/record/display.url?eid=2-s2.0-84979276930&origin=inward">Indexado na Scopus</a>
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-03 às 02:49:52 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias