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How different is the dietary pattern in non-alcoholic steatohepatitis patients?

Título
How different is the dietary pattern in non-alcoholic steatohepatitis patients?
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2006
Autores
Cortez Pinto, H
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jesus, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Barros H
(Autor)
FMUP
Lopes C
(Autor)
FMUP
Moura, MC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Camilo, ME
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Clinical NutritionImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 25 5
Páginas: 816-823
ISSN: 0261-5614
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-GR0
Abstract (EN): Background/aims: This study aimed at evaluating whether patients with nonalcoholic steatohepatitis (NASH) had a specific dietary pattern and how it compared with data representative from the same geographical region individuals. Subjects and methods: Clinical, biochemical and anthropometrics: weight, height, body mass index (BMI) and waist circumference were collected in 45 NASH patients. Diet history was assessed using a validated semi-quantitative food frequency questionnaire, analysed with the Food Processor Pluso, and was compared, after adjustment for BMI, with data from a sample of 856 free-living individuals, frequency matched for sex and age. Results: Patients' mean age was 49.6 +/- 10.6 years, 26 F: 19 M, BMI: 31.2 +/- 5.0 kg/m(2). Comparison of their diet history with control data (C) revealed that carbohydrate consumption was lower in patients (P): P-243.6 +/- 5.7g vs. C-261.5 +/- 1.6g, P < 0.05, and most patients had very low fibre intake. Conversely, total fat consumption was higher in patients: P-79.7 +/- 1.7gvs. 73.0 +/- 0.4, P < 0.01. A significantly higher intake of n-6 fatty acids (P = 0.003) and n-6/n-3 ratio was found in patients, P < 0.001. Conclusions: Our results suggest that the quality and combination of carbohydrates and fat intake may be more relevant than their isolated amount; an increased fat intake with an excessive amount of n-6 fatty acids can be implicated in promoting necro-inflammation, and provides further grounds for individualized dietary therapy.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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