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Interaction studies of amyloid beta-peptide with the natural compound resveratrol

Título
Interaction studies of amyloid beta-peptide with the natural compound resveratrol
Tipo
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Ano
2015
Autores
Stephanie Andrade
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuel A. N. Coelho
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria do Carmo Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ata de Conferência Internacional
Páginas: 1-3
2015 4th IEEE Portuguese Meeting on Bioengineering, ENBENG 2015
26 February 2015 through 28 February 2015
Outras Informações
ID Authenticus: P-00G-4SN
Abstract (EN): The amyloid cascade hypothesis suggests that dysfunction and neuronal death in the brain is caused by the deposition of amyloid beta-peptide (A beta) in the Alzheimer's disease (AD). The peptide is aggregated as amyloid fibrils within the neuritic plaques and vascular deposits that characterize the disease. Thus, it is essential to find molecules that prevent or interrupt this aggregation process. Various natural compounds have been suggested as therapeutics for AD. Among these compounds, resveratrol (RES) arouses great interest in the therapy of AD. In this study the structure and fibril assembly of the A beta((1-42)) were analyzed in the presence of different sources of RES. The results demonstrated that A beta((1-42)) forms fibrils with different morphologies depending on the RES provenience. Moreover, TEM analysis and Thioflavin T fluorescence assay suggest that the presence of the resveratrol present in the grape skin retards or even inhibits the aggregation of the peptide.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 3
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