Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Evaluation of salt content in school meals

Publicações

Evaluation of salt content in school meals

Título
Evaluation of salt content in school meals
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Viegas, C.A.C.L .
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Torgal, J.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oliveira Martins, M.R.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 28
Páginas: 165-174
ISSN: 1415-5273
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00G-3WX
Abstract (EN): Objective High blood pressure is a major rick factor for cardiovascular disease, and it is closely associated with salt intake. Schools are considered ideal environments to promote health and proper eating habits. Therefore the objective of this study was to evaluate the amount of salt in meals served in school canteens and consumers' perceptions about salt. Methods Meals, including all the components (bread, soup, and main dish) were retrieved from school canteens. Salt was quantified by a portable salt meter. For food perception we constructed a questionnaire that was administered to high school students. Results A total of 798 food samples were analysed. Bread had the highest salt content with a mean of 1.35 g/100 g (SD=0.12). Salt in soups ranged from 0.72 g/100 g to 0.80 g/100 g (p=0.05) and, in main courses, from 0.71 g/100 to 0.97 g/100g (p=0.05). The salt content of school meals is high with a mean value of 2.83 to 3.82 g of salt per meal. Moreover, a high percentage of students consider meals neither salty nor bland, which shows they are used to the intensity/amount of salt consumed. Conclusion The salt content of school meals is high, ranging from 2 to 5 times more than the Recommended Dietary Allowances for children, clearly exceeding the needs for this population, which may pose a health risk. Healthy choices are only possible in environments where such choices are possible. Therefore, salt reduction strategies aimed at the food industry and catering services should be implemented, with children and young people targeted as a major priority.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Notas: <a href="http://gateway.isiknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=Alerting&SrcApp=Alerting&DestApp=WOS&DestLinkType=FullRecord&KeyUT=000353160500005">Indexado na ISI Web of Science</a>
Tipo de Licença: Clique para ver a licença CC BY-NC
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
Evaluation of salt content in school meals 422.09 KB
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Undernutrition and associated factors in a Portuguese older adult community (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ana Luisa M Moreira dos Santos; Teresa Maria de Serpa F Pinto Freitas do Amaral; Borges, Nuno
Undernutrition and associated factors in a Portuguese older adult community (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Santos, ALM; Amaral, Teresa; Borges, Nuno
Quality of kids' meals in fast-food restaurants: the nutritional content is not enough for an informed choice (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pinto, DC; Viegas, CACL; Rocha, Ada
Qualitative evaluation of the menu and plate waste in public day care centers in são paulo city, brazil (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Silva, Giovana; Toloni, Maysa; Rodrigues, Sara; Rocha, Ada
Qualitative evaluation of the menu and plate waste in public day care centers in Sao Paulo city, Brazil (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Longo Silva, G; Toloni, M; Rodrigues, Sara; Rocha, Ada; Taddei, JADC

Ver todas (9)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-25 às 12:02:12 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico