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Publicações

Impact of boiling on phytochemicals and antioxidant activity of green vegetables consumed in the Mediterranean diet

Título
Impact of boiling on phytochemicals and antioxidant activity of green vegetables consumed in the Mediterranean diet
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Ana F Vinha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rita C Alves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sergio V P Barreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Anabela S G Costa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
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Revista
Título: Food and FunctionImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 6
Páginas: 1157-1163
ISSN: 2042-6496
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00A-B6F
Abstract (EN): The effect of boiling (10 minutes) on eleven green vegetables frequently consumed in the Mediterranean diet was evaluated. For that, some physicochemical parameters and the contents of vitamin C, phenolics and carotenoids, as well as the antioxidant activity, were determined in raw and boiled samples. The raw vegetables analysed in this study were good sources of vitamin C, carotenoids and phenolic compounds, with contents ranging from 10.6 to 255.1 mg/100 g, 0.03 to 3.29 mg/100 g and 202.9 to 1010.7 mg/100 g, respectively. Boiling promoted losses in different extensions considering both the different bioactive compounds and the distinct vegetables analysed. Contrary to phenolics (more resistant), vitamin C was the most affected compound. Boiling also originated significant losses in the antioxidant activity of the vegetables. Considering all the parameters analysed, the vegetables most affected by boiling were broccoli and lettuce. The least affected ones were collard and tronchuda cabbage.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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