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Publicações

Improving DNA isolation from honey for the botanical origin identification

Título
Improving DNA isolation from honey for the botanical origin identification
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Sonia Soares
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana S Amaral
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria Beatriz P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Isabel Mafra
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ControlImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 48
Páginas: 130-136
ISSN: 0956-7135
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-009-WHQ
Abstract (EN): Honey is a natural product highly consumed due its known association with health benefits. Monofloral honeys are perceived as better quality products, being the most appreciated by consumers, thus attaining higher market values. Therefore efficient tools are needed as alternatives to the classical microscopic analysis presently used for the botanical origin identification of honey. In the present work, the use of DNA-based methods for the botanical species identification of honey is proposed. For this purpose, five DNA extraction methods (the kits NucleoSpin Plant (methods A and B) and DNeasy Plant Mini Kit, and the in-house CTAB-based and Wizard methods) combined with three different sample pre-treatments were applied to four honey samples (3 monofloral honeys of Calluna vulgaris, Lavandula spp. and Eucalyptus spp. and one multifloral honey). The 15 DNA extraction protocols were compared in terms of DNA integrity, yield and purity, as well as capacity of amplification targeting universal and adh1 specific genes of C vulgaris. The results demonstrated the superior efficacy of the Wizard method in terms of DNA quality and amplification capacity, when combined with the sample preparation treatment with a mechanical disruption step of pollen to improve DNA yield. Although with considerable lower DNA yields, the CTAB and DNeasy methods were also successful because both were able to clearly amplify heather DNA from the monofloral heather honey.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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