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Short wavelength Raman spectroscopy applied to the discrimination and characterization of three cultivars of extra virgin olive oils in different maturation stages

Título
Short wavelength Raman spectroscopy applied to the discrimination and characterization of three cultivars of extra virgin olive oils in different maturation stages
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Irene Gouvinhas
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Nelson Machado
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Teresa Carvalho
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana I R N A Barros
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: TalantaImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 132
Páginas: 829-835
ISSN: 0039-9140
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-009-Y37
Abstract (EN): Extra virgin olive oils produced from three cultivars on different maturation stages were characterized using Raman spectroscopy. Chemometric methods (principal component analysis, discriminant analysis, principal component regression and partial least squares regression) applied to Raman spectral data were utilized to evaluate and quantify the statistical differences between cultivars and their ripening process. The models for predicting the peroxide value and free acidity of olive oils showed good calibration and prediction values and presented high coefficients of determination ( > 0.933). Both the R-2, and the correlation equations between the measured chemical parameters, and the values predicted by each approach are presented; these comprehend both PCR and PLS, used to assess SNV normalized Raman data, as well as first and second derivative of the spectra. This study demonstrates that a combination of Raman spectroscopy with multivariate analysis methods can be useful to predict rapidly olive oil chemical characteristics during the maturation process.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
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