Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Utilization of dietary starch by juvenile white sea bream Diplodus sargus at different feeding frequencies

Publicações

Utilization of dietary starch by juvenile white sea bream Diplodus sargus at different feeding frequencies

Título
Utilization of dietary starch by juvenile white sea bream Diplodus sargus at different feeding frequencies
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Enes, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Garcia Meilan, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Guerreiro, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Couto, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pousao Ferreira, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gallardo, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 21
Páginas: 926-934
ISSN: 1353-5773
Editora: Wiley-Blackwell
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Agricultura, silvicultura e pescas
Outras Informações
ID Authenticus: P-00G-2BM
Abstract (EN): To assess the effect of feeding frequency on the utilization of dietary starch by white sea bream juveniles, triplicate groups of fish were fed an experimental diet (400 g kg(-1) protein, 140 g kg(-1) lipids and 350 g kg(-1) pregelatinized maize starch) to apparent visual satiation 2, 3 or 4 times a day for 63 days. Growth performance, feed utilization efficiency, glycaemia, cholesterolaemia, plasma triacylglycerides, liver lipids and glycogen content were unaffected by feeding frequency. alpha-Amylase activity increased from the pyloric caeca to the posterior intestine and was higher in fish fed twice a day than in fish fed 3 or 4 times a day. Hepatic glucokinase (GK) activity decreased with the increase in feeding frequencies, whereas fructose-1,6-bisphosphatase (FBPase) activity increased. Hepatic glucose-6-phosphate dehydrogenase and glutamate dehydrogenase activities were unaffected by feeding frequency. Overall, feeding frequency did not improve white sea bream dietary starch utilization. alpha-Amylase, GK and FBPase activities responded to dietary starch consumed at each meal, denoting a good metabolic adaptation of the fish to the feeding conditions.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Role of branched-chain amino acids on growth, physiology and metabolism of different fish species: A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ahmad, I; Ahmed, I; Fatma, S; Peres, H
Short-term supplementation of gilthead seabream (Sparus aurata) diets with Nannochloropsis gaditana modulates intestinal microbiota without affecting intestinal morphology and function (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Jorge, SS; Enes, P; Claudia Alexandra dos Reis Serra; Castro, C; Iglesias, P; Oliva Teles, A; Ana Couto
Saponins and phytosterols in diets for European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles: effects on growth, intestinal morphology and physiology (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Couto, A; Kortner, TM; Penn, M; Ostby, G; Bakke, AM; Krogdahl, A; Oliva Teles, A
Protein requirement for maintenance and maximum growth of two-banded seabream (Diplodus vulgaris) juveniles (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ozorio, ROA; Valente, LMP; Correia, S; Pousao Ferreira, P; Damasceno Oliveira, A; Escorcio, C; Oliva Teles, A
Prebiotics effect on growth performance, hepatic intermediary metabolism, gut microbiota and digestive enzymes of white sea bream (Diplodus sargus) (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Guerreiro, I; Claudia Alexandra dos Reis Serra; Pousao Ferreira, P; Oliva Teles, A; Enes, P

Ver todas (29)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-22 às 08:18:33 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico