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Simple laccase-based biosensor for formetanate hydrochloride quantification in fruits

Título
Simple laccase-based biosensor for formetanate hydrochloride quantification in fruits
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Francisco Wirley P Paulino Ribeiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria Fatima Barroso
(Autor)
Outra
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Simone Morais
(Autor)
Outra
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Subramanian Viswanathan
(Autor)
Outra
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Pedro de Lima Neto
(Autor)
Outra
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Adriana N Correia
(Autor)
Outra
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Maria Beatriz P P Prior Pinto Oliveira
(Autor)
FFUP
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Cristina Delerue Matos
(Autor)
Outra
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Revista
A Revista está pendente de validação pelos Serviços Administrativos.
Título: BIOELECTROCHEMISTRYImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 95
Páginas: 7-14
ISSN: 1567-5394
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-FN0
Abstract (EN): This work describes the development of an electrochemical enzymatic biosensor for quantification of the pesticide formetanate hydrochloride (FMT). It is based on a gold electrode modified with electrodeposited gold nanoparticles and laccase. The principle behind its development relies on FMT's capacity to inhibit the laccase catalytic reaction that occurs in the presence of phenolic substrates. The optimum values for the relevant experimental variables such as gold nanoparticles electrochemical deposition (at -0.2 V for 100 s), laccase immobilization (via glutaraldehyde cross-linking), laccase concentration (12.4 mg/mL), substrate selection and concentration (5.83 x 10(-5) M of aminophenol), pH (5.0), buffer (Britton-Robinson), and square-wave voltammetric parameters were determined. The developed biosensor was successfully applied to FMT determination in mango and grapes. The attained limit of detection was 9.5 x 10(-8) +/- 9.5 x 10(-10) M (0.02 +/- 2.6 x 10(-4) mg/kg on a fresh fruit weight basis). Recoveries for the five tested spiking levels ranged from 95.5 +/- 2.9 (grapes) to 108.6 +/- 2.5% (mango). The results indicated that the proposed device presents suitable characteristics in terms of sensitivity (20.58 +/- 0.49 A/mu M), linearity (9.43 x 10(-7) to 1.13 x 10(-5) M), accuracy, repeatability (RSD of 1.4%), reproducibility (RSD of 1.8%) and stability (19 days) for testing of compliance with established maximum residue limits of FMT in fruits and vegetables.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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