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Thermal conditions during larval pelagic phase influence subsequent somatic growth of Senegalese sole by modulating gene expression and muscle growth dynamics

Título
Thermal conditions during larval pelagic phase influence subsequent somatic growth of Senegalese sole by modulating gene expression and muscle growth dynamics
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Campos, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fernandes, JMO
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Conceicao, LEC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Engrola, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Sousa, V
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Valente, LMP
(Autor)
ICBAS
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Revista
Título: AquacultureImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 414
Páginas: 46-55
ISSN: 0044-8486
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Agricultura, silvicultura e pescas
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-D19
Abstract (EN): In the present study, Senegalese sole eggs incubated at 20 degrees C were reared at three different temperatures (15 degrees C, 18 degrees C or 21 degrees C) during the pelagic phase, and then transferred to a common temperature (20 degrees C) from benthic stage until 100 days post-hatch (dph). Somatic growth, fast muscle cellularity and expression of 15 growth-related genes were compared at the same developmental stage for each temperature (pre-metamorphic larvae, metamorphic larvae, post-metamorphic larvae) and at 83 dph and 100 dph early juveniles. During pre-metamorphosis and metamorphosis, larvae from 21 degrees C weighed significantly more than those reared at 18 degrees C or 15 degrees C (P < 0.001). Relative growth rate (RGR) of pelagic larvae and survival of newly-settled larvae were also higher at 21 degrees C (P < 0.05). Furthermore, an increase in muscle growth towards the highest temperatures was observed concomitantly with an increase in gene expression, namely myogenic regulatory factors (MRFs), myosins, igf-I and fgf6. After transfer to a common temperature (20 degrees C), the 15 degrees C group initiated a process of compensatory growth, inverting relative growth rate values that became the highest, particularly between 83 dph and 100 dph (P < 0.05). This increased growth effort in the 15 degrees C group was accompanied by an upregulation of gene expression in fast muscle, particularly in the 83 dph juveniles. Mrf4 and myHC were upregulated at 15 degrees C and positive correlations with growth were also found for myog or pax7 (P < 0.05). In contrast, mstn1 was down-regulated at 15 degrees C (P < 0.05), suggesting a boost in muscle growth. By 100 dph, the 15 degrees C group had already reached the same weight as the 18 degrees C and the same length as the 21 degrees C ones. At this age, the 18 degrees C juveniles had the largest mean muscle fibre diameter (P < 0.001), and thus fibre hypertrophy seems to be a major growth mechanism relatively to the other groups. Our work shows that temperature during pelagic phase greatly influences the growth trajectory of Senegalese sole juveniles.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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