Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Senegalese sole juveniles (Solea senegalensis Kaup, 1858) grow equally well on diets devoid of fish meal provided the dietary amino acids are balanced

Publicações

Senegalese sole juveniles (Solea senegalensis Kaup, 1858) grow equally well on diets devoid of fish meal provided the dietary amino acids are balanced

Título
Senegalese sole juveniles (Solea senegalensis Kaup, 1858) grow equally well on diets devoid of fish meal provided the dietary amino acids are balanced
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Silva, JMG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Espe, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Conceicao, LEC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Dias, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Valente, LMP
(Autor)
ICBAS
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: AquacultureImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 296
Páginas: 309-317
ISSN: 0044-8486
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Agricultura, silvicultura e pescas
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-EBA
Abstract (EN): A growth trial was conducted with the aim of developing a practical, environmentally sustainable and cost-effective plant-protein-based diet for Senegalese sole juveniles without compromising growth or protein deposition. A reference diet contained fish meal as the main protein source (1745, containing 37% fish meal and 45% of the dietary protein being from marine sources) and four plant-protein diets either containing 5% (F15) or no fishmeal (F5). The F15 diet also contained 5% hydrolysed protein (CPSP) and 5% squid meal while the F5 contained 2% CPSP and 3% squid meal. The rest of the protein derived from a blend of soybean meal, corn and wheat gluten. Thus, the plant-protein fraction in these test diets ranged from 70-80%. The plant-based diets were supplemented either with a mixture of all indispensable amino acids (IAA) (F15 + IAA, F5 + IAA) or only with lysine (F15 + Lys, F5 + Lys). Triplicate groups of 18 fish of 9.5 g were fed by automatic feeders that distributed 8 meals over 24 h. for a period of 12 weeks. At the end of the experiment mean body weight more than tripled in all treatments (32.8 to 42.7 g). Sole fed with either F15 + Lys (33.3 g) or F5 + Lys (32.8 g) grew significantly less than all the other treatments. Protein productive Value (PPV) was significantly lower in sole fed with F5 + Lys (0.30) than in all other treatments (0 34 to 0.37) while F5 + Lys (0.23) energy productive value (EPV) just differec significantly from fish fed with F45 (0.38). Moreover, protein gain (P gain) was significantly higher in sole fed with diet supplemented with all IAA (F15 + IAA and F5 + IAA) than those fed with diet with only lysine added (F15 + Lys and F5 + Lys) and a strong positive correlation between P gain and methionine (Met) intake was found (P = 0.00002). Dietary fish meal protein can be totally replaced by a mixture of plant-protein sources without any adverse effects on growth, feed or protein utilization provided the dietary amino acids are balanced. The test diet F5 + IAA seems a good alternative to use in Senegalese sole production when the main objective is to substitute an increasingly scarce ingredient - fish meal - without compromising fish performance. Moreover, for large-scale production feeds the F15 + Lys putatively supplemented with Met, Thr and Arg would be recommended.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

From aquaculture production to consumption: Freshness, safety, traceability and authentication, the four pillars of quality (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Freitas, J; vaz-pires, p; Camara, JS
Utilization of raw and gelatinized starch by European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Peres, H; Oliva Teles, A
Use of microalgae bioencapsulated in Artemia during the weaning of Senegalese sole (Solea senegalensis Kaup) (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pavlos Makridis; Cristiana Moreira; Rita Alves Costa; Pedro Rodrigues; Maria Teresa Dinis
Traditional vs. Integrated Multi-Trophic Aquaculture of Gracilaria chilensis C. J. Bird, J. McLachlan & E. C. Oliveira: Productivity and physiological performance (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Maria H Abreu; Daniel A Varela; Luis Henriquez; Adrian Villarroel; Charles Yarish; Isabel Sousa Pinto; Alejandro H Buschmann
Time course deposition of conjugated linoleic acid in market size rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ramos, A; Bandarra, NM; Rema, P; Vaz Pires, P; Nunes, ML; Andrade, AM; Cordeiro, AR; Valente, LMP

Ver todas (122)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-02 às 08:22:15 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias