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Kinetics and thermodynamics of sucrose crystallization from pure solution at different initial supersaturations

Título
Kinetics and thermodynamics of sucrose crystallization from pure solution at different initial supersaturations
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Issam A Khaddour
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luis S M Bento
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Antonio M A Ferreira
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Fernando A N Rocha
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Surface ScienceImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 604 11
Páginas: 1208-1214
ISSN: 0039-6028
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-4VK
Abstract (EN): Growth rates of sucrose crystallization from pure solutions of initial relative supersaturation levels between 0.094 and 0.181 were studied in agitated crystallizer at 313.13 K. Birth and spread model was applicable for the obtained growth rate data in this range of supersaturation and used to estimate the principal growth parameters. The estimated interfacial free energy varied inversely with supersaturation from 0.00842 to 0.00461 J/m(2), respectively. The obtained kinetic coefficient changed with the initial supersaturation from 9.45 x 10(-5) to 2.79 x 10(-7) m/s. The corresponding radius of the 2D (two dimensional) critical nucleus varied from 7.47 x 10(-9) to 1.46 x 10(-9) m. Predominance of surface integration or volume diffusion mechanism during the growth process was assessed using the calculated activation free energies of the 2D nucleation process. An acceptable confirmation of the calculated radius of the critical 2D nucleus was found using atomic force microscopy (AFM) technique. The calculated interfacial free energy between the saturated sucrose solution and the crystal surface was found to be 0.02325 J/m(2).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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