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Publicações

High resolution melting analysis as a new approach to detect almond DNA encoding for Pru du 5 allergen in foods

Título
High resolution melting analysis as a new approach to detect almond DNA encoding for Pru du 5 allergen in foods
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Joana Costa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 133
Páginas: 1062-1069
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-7V5
Abstract (EN): Almond is responsible for trigging adverse immune responses in allergic individuals, and since it is present in many processed food, it is considered as a potential hidden allergen. Here we propose a novel, simple and highly specific approach to detect almond in a wide range of processed foods. The method consists of a real-time PCR assay targeting the gene encoding for the Pru du 5 allergen in almond, using the fluorescent EvaGreen (R) dye combined with high resolution melting (HRM) analysis. The new approach allowed the detection of trace amounts of almond down to the level 01 0.005% (w/w) and was successfully applied to processed foods. HRM analysis increased the specificity of the assay and was effective in distinguishing almonds from other plant foods, including the closely related fruits from the Rosaceae family. It was demonstrated for the first time that HRM analysis can provide a powerful tool for the identification of allergens in foods.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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