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Single-Tube Nested Real-Time PCR as a New Highly Sensitive Approach to Trace Hazelnut

Título
Single-Tube Nested Real-Time PCR as a New Highly Sensitive Approach to Trace Hazelnut
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Joana Costa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Tomas Kuchta
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria Beatriz P P Oliveira
(Autor)
FFUP
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Revista
Vol. 60
Páginas: 8103-8110
ISSN: 0021-8561
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-6VK
Abstract (EN): Hazelnut is one of the most commonly consumed tree nuts, being largely used by the food industry in a wide variety of processed foods. However, it is a source of allergens capable of inducing mild to severe allergic reactions in sensitized individuals. Hence, the development of highly sensitive methodologies for hazelnut traceability is essential. In this work, we developed a novel technique for hazelnut detection based on a single-tube nested real-time PCR system. The system presents high specificity and sensitivity, enabling a relative limit of detection of 50 mg/kg of hazelnut in wheat material and an absolute limit of detection of 0.5 pg of hazelnut DNA (1 DNA copy). Its application to processed food samples was successfully achieved, detecting trace amounts of hazelnut in chocolate down to 60 mg/kg. These results highlight the adequacy of the technique for the specific detection and semiquantitation of hazelnut as potential hidden allergens in foods.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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