Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Triacylglycerol Profile as a Chemical Fingerprint of Mushroom Species: Evaluation by Principal Component and Linear Discriminant Analyses

Publicações

Triacylglycerol Profile as a Chemical Fingerprint of Mushroom Species: Evaluation by Principal Component and Linear Discriminant Analyses

Título
Triacylglycerol Profile as a Chemical Fingerprint of Mushroom Species: Evaluation by Principal Component and Linear Discriminant Analyses
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Joao C M Barreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 60
Páginas: 10592-10599
ISSN: 0021-8561
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-4C6
Abstract (EN): Mushrooms are becoming relevant foods due to their nutritional, gastronomic, and pharmacological properties, namely, antioxidant, antitumor, and antimicrobial properties. However, although several mushroom species have been chemically characterized, the evaluation of the triacylglycerol (TAG) profile remains nearly unknown. Because TAG was formerly used to assess the authentication of highly valued commercial oils, and the distribution of fatty acids on the glycerol molecule is genetically controlled, the potential of the TAG profile to act as a taxonomical marker was evaluated in 30 wild mushroom species. Principal component analysis and linear discriminant analysis were used to verify the taxonomical rank (order, family, genus, or species) more related with the detected TAG profile. The results pointed out that the ability of the TAG profile to discriminate mushroom samples increased for the lower taxonomical ranks, reaching a maximal performance for species discrimination. Because there is a high resemblance among mushroom species belonging to the same genus and considering that conservation techniques applied to mushrooms often change their physical properties, this might be considered as a valuable outcome with important practical applications.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Free radical scavenging activity of different almond (Prunus dulcis) varieties (2007)
Outras Publicações
Joao C M Barreira; Isabel C F R Ferreira; Beatriz Oliveira; Jose Alberto Pereira
Vitamin E Profile as a Reliable Authenticity Discrimination Factor between Chestnut (Castanea sativa Mill.) Cultivars (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joao C M Barreira; Rita C Alves; Susana Casal; Isabel C F R Ferreira; Beatriz B P P Oliveira; Jose Alberto Pereira
Using Gamma Irradiation to Attenuate the Effects Caused by Drying or Freezing in Macrolepiota procera Organic Acids and Phenolic Compounds (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Lillian Barros; Amilcar L Antonio; Joao C M Barreira; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
Two-Dimensional PCA Highlights the Differentiated Antitumor and Antimicrobial Activity of Methanolic and Aqueous Extracts of Laurus nobilis L. from Different Origins (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Maria Ines Dias; Joao C M Barreira; Ricardo C Calhelha; Maria Joao R P Queiroz; Beatriz B P P Oliveira; Marina Sokovic; Isabel C F R Ferreira
Triacylglycerols profiling as a chemical tool to identify mushrooms submitted to gamma or electron beam irradiation (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira; Beatriz B P P Oliveira

Ver todas (26)

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

The Role of Anthocyanins in Alleviating Intestinal Diseases: A Mini Review (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Liu, Y; Iva Fernandes; Mateus, N; Oliveira, H; Han, FL
Saponins as Natural Emulsifiers for Nanoemulsions (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Schreiner, TB; Madalena M. Dias; Barreiro, MF; Pinho, SP
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Genesis of Azole Antifungal Resistance from Agriculture to Clinical Settings (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Azevedo, MM; Faria Ramos, I; Costa Cruz, LC; pina-vaz, c; rodrigues, ag
Comment on Safety and Antioxidant Activity of a Pomegranate Ellagitannin-Enriched Polyphenol Dietary Supplement in Overweight Individuals with Increased Waist Size (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Rosario Monteiro; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau

Ver todas (300)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-19 às 10:42:21 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico