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Publicações

Supercritical fluid extraction and hydrodistillation for the recovery of bioactive compounds from Lavandula viridis L'Her

Título
Supercritical fluid extraction and hydrodistillation for the recovery of bioactive compounds from Lavandula viridis L'Her
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Patricia Costa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Clara Grosso
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Sandra Goncalves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Gabriela Bernardo Gil, MG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Anabela Romano
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 135 3
Páginas: 112-121
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-4AS
Abstract (EN): The chemical profiles of bioactive essential oil and extracts obtained by hydrodistillation (HD) and supercritical fluid extraction (SFE), respectively, from Lavandula viridis were compared. The SFE was performed at 40 degrees C and at extraction pressures of 12 or 18 MPa in two different separators. Evaluation of the essential oil and SFE extracts by GC-FID and GC-IT-MS revealed that oxygen-containing monoterpenes were the major constituents in both cases, but there were important differences between the chemical profiles produced by the different extraction techniques. More compounds were isolated by HD but higher yields were achieved by SFE. Camphor was the main component identified in the essential oil (31.59 +/- 1.32%), and in extracts from the first (1.61 +/- 0.34%) and second SFE separators (22.48 +/- 1.49%) at 12 MPa. In contrast, the first separator SFE extract at 18 MPa (heavy compounds) was dominated by myrtenol (5.38 +/- 2.04%) and camphor (4.81 +/- 1.93%), whereas the second separator SFE extract (volatiles) was dominated by verbenone (13.97 +/- 5.27%). The essential oil and heavy compound extracts from the first separator possessed antioxidant and anti-cholinesterase activities. Our data show that phytochemicals from the aerial parts of L. viridis could be developed as natural antioxidant and anti-cholinesterase drugs, with particular applications in the symptomatic treatment of Alzheimer's disease.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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