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Quantification of total chromium and hexavalent chromium in UHT milk by ETAAS

Título
Quantification of total chromium and hexavalent chromium in UHT milk by ETAAS
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1998
Autores
Lameiras, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Soares, ME
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bastos, ML
(Autor)
FFUP
Ferreira, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: The AnalystImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 123
Páginas: 2091-2095
ISSN: 0003-2654
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-6YD
Abstract (EN): Procedures for the quantification of total chromium and hexavalent chromium in UHT milk samples are presented. Total chromium was determined directly in milk with the: addition of a surfactant and a mixture of Pd and Mg as a chemical modifier. For the selective separation of hexavalent chromium, the sample pre-treatment consisted in precipitation of proteins and elution of the supernatant through a Chromabond NH2 column. The metal was eluted with nitric acid. Both total chromium and hexavalent chromium were evaluated by atomic absorption spectrometry with electrothermal atomization using the same instrumental conditions. The detection limits were 0.2 and 0.15 mu g l(-1) for total chromium and hexavalent chromium, respectively. The linearity ranges under the optimized conditions were 0.2-20 and 0.15-50 mu g l(-1). For total chromium the precision was 4.9 and 5.7% for the analytical and the over-all procedure, respectively, and for hexavalent chromium 4.3 and 4.9%, respectively. The validation of both procedures was performed by the standard additions method and the recoveries were higher than 93% in all cases. For total chromium, a certified reference material was also used to validate the methodology. The methods were applied to the determination of total chromium and hexavalent chromium in 60 UHT milk samples.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 5
Documentos
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