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Publicações

Evolution of Brassica rapa var. rapa L. volatile composition by HS-SPME and GC/IT-MS

Título
Evolution of Brassica rapa var. rapa L. volatile composition by HS-SPME and GC/IT-MS
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Marcos Taveira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Fatima Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose A Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 93
Páginas: 140-146
ISSN: 0026-265X
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-ETE
Abstract (EN): Brassica rapa var. rapa L. (turnip) is highly appreciated and consumed by human. In this work, the volatile profile of B. rapa var. rapa was studied during the maturation process. The volatiles of seeds, sprouts with 6 and 9 days. and adult plant were determined using headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) combined with gas chromatography/ion trap-mass spectrometry (GC/IT-MS). Several constituents, including alcohols, aldehydes. esters, ketones, norisoprenoids, nitrogen and sulphur compounds were characterized, totalizing 64 compounds. Isothiocyanates are the main volatiles in all matrices, being 3-butenyl isothiocyanate the major compound. Qualitative and quantitative differences were found among the analysed materials. Nitrogen and sulphur compounds decreased during the maturation process, while terpenes, aldehydes, norisoprenoids and ester compounds were present in higher amounts during germination, especially in sprouts with 9 days of development.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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