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Study of the isoflavone content of different extracts of Medicago spp. as potential active ingredient

Título
Study of the isoflavone content of different extracts of Medicago spp. as potential active ingredient
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Francisca Rodrigues
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ivone Almeida
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bruno Sarmento
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria Helena Amaral
(Autor)
FFUP
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Maria Beatriz P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 57
Páginas: 110-115
ISSN: 0926-6690
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Biotecnologia agrária e alimentar
Outras Informações
ID Authenticus: P-009-C2G
Abstract (EN): This study focuses on the isoflavones composition of different extracts of Medicago species (M. minima, M. tornata, M. truncatula, M. rigidula, M. scutelata, M. segitalis and M. sativa), a leguminous crop used as animal feeding. There are some research studies on the isoflavones composition of Medicago sativa, but no comprehensive profile of isoflavones has been reported for these other six species. In this work, two glycosides (daidzin and genistin) and six aglycones (daidzein, glycitein, genistein, formononetin, prunetin and biochanin A) were determined by high performance liquid chromatography (HPLC/DAD) in three different extracts of these species: aqueous, hydroalcoholic and alcoholic. In all samples genistin, daidzein and genistein were the most abundant isoflavone compounds. The highest concentration of genistin was observed in the extracts of M. scutelata (5.2 and 9.6 mg/kg db, respectively, for hydroalcoholic and alcoholic extract), in amounts 2-4.5-fold higher than the other samples evaluated. Daidzein is also present in high amounts in M. scutelata (19.2 mg/kg db, alcoholic extract). Genistein is detected in several species at concentrations ranging from 0.7 (aqueous extract of M. tomato) to 16.1 mg/kg db (alcoholic extract of M. scutelata). In terms of total isoflavones content per species, results showed significant differences between M. rigidula and M. sativa, considering all type of solvents, being the highest and the lowest one, respectively. In a general way, the extractability of compounds significantly increased from aqueous to alcoholic extracts. The study demonstrates that some Medicago species possess an excellent potential as a source of these health promoting bioactive compounds.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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