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Phenolic profiles of Portuguese olive fruits (Olea europaea L.): Influences of cultivar and geographical origin

Título
Phenolic profiles of Portuguese olive fruits (Olea europaea L.): Influences of cultivar and geographical origin
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2005
Autores
Vinha, AF
(Autor)
Outra
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Ferreres, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Silva, BM
(Autor)
Outra
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Goncalves, A
(Autor)
Outra
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Pereira, JA
(Autor)
Outra
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Oliveira, MB
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Seabra, RM
(Autor)
Outra
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Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 89
Páginas: 561-568
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-4F9
Abstract (EN): The phenolic compounds present in 29 samples of olive fruits were analysed by reversed-phase HPLC/DAD and/or HPLC-DAD/ ESI-MS/MS. All samples were collected during the normal picking period for olive oil production, in north and central Portugal, and were obtained from 18 different olive cultivars. Two different extraction methods were necessary for the complete quantification of phenolic compounds, a methanolic extraction and an extraction which included a solid-phase extraction (SPE) cleaning step. The analyses showed that all samples presented a similar profile, which included at least six identified phenolic compounds: hydroxytyrosol, luteolin 7-O-glucoside, oleuropein, rutin, apigenin 7-O-glucoside and luteolin. Several samples also contained 5-O-caffeoylquinic acid, verbascoside, quercetin 3-O-rhamnoside, cyanidin 3-O-glucoside and cyanidin 3-O-rutinoside. In all samples, hydroxytyrosol and oleuropein were the major compounds identified while, in general, rutin and luteolin 7-O-glucoside were the two main flavonoids. The influences of maturation index, nature of the cultivar and geographical origin are discussed.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
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