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Determination of SO2 in wines using a flow injection analysis system with potentiometric detection

Título
Determination of SO2 in wines using a flow injection analysis system with potentiometric detection
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1998
Autores
Araujo, AN
(Autor)
FFUP
Couto, CMCM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Montenegro, MCBSM
(Autor)
FFUP
Revista
Vol. 46
Páginas: 168-172
ISSN: 0021-8561
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-9AM
Abstract (EN): This paper describes the development and application of a flow injection analysis system manifold comprising a gas diffusion unit and a potentiometric detector to the determination of free and total SO2 in white and red wines. A homogeneous crystalline iodide double-membrane tubular electrode was used as detector. SO2 determination based on the Ripper method was carried out by dosing the iodide formed in the oxidation of SO2 with iodine, followed by the separation of the formed compound through a diffusion Teflon membrane. The results obtained from the analyses of free and total SO2 in 30 wine samples showed good agreement between the proposed method and the rapid assay method recommended by the UE and OIV. The relative error deviations of the results obtained by both methods were <6%. This procedure is suitable for samples with similar to 3.2-180 mg L-1 SO2, performing determinations of 75-100 samples h(-1).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 5
Documentos
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