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Publicações

Screening of Antioxidant Phenolic Compounds Produced by In Vitro Shoots of Brassica oleracea L. var. costata DC

Título
Screening of Antioxidant Phenolic Compounds Produced by In Vitro Shoots of Brassica oleracea L. var. costata DC
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Federico Ferreres
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Carla Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
David M Pereira
(Autor)
FFUP
Marcos Taveira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Anabela Martins
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose A Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rosa M Seabra
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-MPN
Abstract (EN): The phenolic compounds produced by in vitro shoots of Brassica oleracea L. var. costata DC were screened by HPLC-DAD-MS/MS. Thirty seven compounds were characterized, which included chlorogenic acids, flavonoids (the majority of them were hydroxycinnamic acid esters of kaempferol and quercetin glycosides) and hydroxycinnamic acyl glycosides (with predominance of synapoyl gentiobiosides). The antioxidant capacity of the shoots was assessed against DPPH radical and two reactive oxygen species (superoxide radical and hypochlorous acid). A strong concentration-dependent antioxidative capacity was verified in the DPPH and superoxide radicals assays, but a reduced effect was noticed against hypochlorous acid. The results obtained indicate that the in vitro production of B. oleracea var. costata shoots can become important in the obtention of a noticeable dietary source of compounds with health protective potential.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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