Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Blueberry anthocyanins in health promotion: A metabolic overview

Publicações

Blueberry anthocyanins in health promotion: A metabolic overview

Título
Blueberry anthocyanins in health promotion: A metabolic overview
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Sonia Norberto
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sara Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana Faria
(Autor)
FCUP
Manuela Pintado
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Conceicao Calhau
(Autor)
FMUP
Revista
Vol. 5
Páginas: 1518-1528
ISSN: 1756-4646
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-HPY
Abstract (EN): Diet has gained scientific community attention due to the crucial role in health maintenance, but also in disease treatment, and essential in disease prevention. Several food and food components, particularly phenolic rich foods, have been investigated as they present themselves as putative functional foods. In the past decades, obesity has reached epidemic proportions and consequently, metabolic syndrome (a set of disorders as impaired glucose tolerance, insulin resistance, abdominal obesity, dyslipidemia and high blood pressure, which increase the risk of cardiovascular disease and diabetes) incidence is increasing worldwide at an alarming rate and this phenolic rich foods, specially berries have been investigated to their potential beneficial effect in this disorders. In the present work the chemistry of blueberries (BB) (fruits of some Vaccinium species) was summarised as well as the knowledge about bioavailability and biokinetic of anthocyanins from blueberries with particular emphasis on its implications in metabolic disorders.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: ccalhau@med.up.pt
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Anti-obesity potential of natural methylxanthines (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carrageta, DF; Dias, TR; Alves, MG; Oliveira, PF; Monteiro, M; Silva, BM
UHPLC-MS/MS profiling of Aplysia depilans and assessment of its potential therapeutic use: Interference on iNOS expression in LPS-stimulated RAW 264.7 macrophages and caspase-mediated pro-apoptotic effect on SH-SY5Y cells (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Renato B. Pereira; Diana C.G.A. Pinto; David M. Pereira; Nelson G.M. Gomes; Artur M.S. Silva; Paula B. Andrade; Patricia Valentão
Thymus carnosus extracts induce anti-proliferative activity in Caco-2 cells through mechanisms that involve cell cycle arrest and apoptosis (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Martins-Gomes, C; Souto, EB; Cosme, F; Nunes, FM; Silva, AM
The effect of olive leaf supplementation on the constituents of blood and oxidative stability of red blood cells (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fatima Paiva Martins; Susana Barbosa; Marco Silva; Divanildo Monteiro; Victor Pinheiro; Jose Luis Mourao; Joao Fernandes; Susana Rocha; Luis Belo; Alice Santos Silva
Tarragon phenolic extract as a functional ingredient for pizza dough: Comparative performance with ascorbic acid (E300) (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Andreia Ribeiro; Lillian Barros ; Ricardo C. Calhelha; Márcio Carocho; Ana ´Ciric; Marina Sokovic; Madalena M. Dias; Celestino Santos-Buelga; Maria Filomena Barreiro; Isabel C. F. R. Ferreira

Ver todas (23)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-17 às 20:39:55 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias