Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > The Portuguese Paradox: Why do some inhabitants of Portugal appear to live so long when their diet is based on whey cheese?

Publicações

The Portuguese Paradox: Why do some inhabitants of Portugal appear to live so long when their diet is based on whey cheese?

Título
The Portuguese Paradox: Why do some inhabitants of Portugal appear to live so long when their diet is based on whey cheese?
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Tavares, T.
(Autor)
FEUP
F. Xavier Malcata
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 131 3
Páginas: 727-729
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-BYF
Abstract (EN): The remarkable longevity of people in specific regions of Portugal, whose diets are based on whey cheese, has puzzled researchers for quite some time. Our data indicate that several oligopeptides are released from glycomacropeptide (originated in kappa-casein) and alpha-lactalbumin - and one surprisingly from beta-lactoglobulin, by plant proteases previously used in cheesemaking. A few of such peptides (e.g. DKVGINYW, KGYGGVSLPEW and DAQSAPLRVY) exhibit unusually strong antihypertensive roles in vitro, following generation in situ or synthesis de nova. The activities of the latter two are not significantly affected by simulated gastrointestinal digestion, despite undergoing partial hydrolysis. This piece of information is rather promising toward more comprehensive attempts to scientifically rationalise this Portuguese Paradox.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 3
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Processing Methodologies of Wet Microalga Biomass Toward Oil Separation: An Overview (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Francisco Xavier Malcata; Vânia Pôjo; Tânia Tavares
Invited review: Physiological properties of bioactive peptides obtained from whey proteins (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Madureira, AR; Tavares, T; Gomes, AMP; Pintado, ME; F. Xavier Malcata
Whey proteins as source of bioactive peptides against hypertension (2013)
Capítulo ou Parte de Livro
Tavares, T.G.; F. Xavier Malcata
Whey and whey powders: protein concentrates and fractions (2016)
Capítulo ou Parte de Livro
F. Xavier Malcata; Tavares, T.G.
Whey and whey powders, principles and applications of dialysis (2016)
Capítulo ou Parte de Livro
F. Xavier Malcata; Tavares, T.G.

Ver todas (34)

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant-derived and dietary phenolic cinnamic acid derivatives: Anti-inflammatory properties (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Freitas, M; Ribeiro, D; Janela, JS; Varela, CL; Costa, SC; da Silva, ET; Eduarda Fernandes; Roleira, FMF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effects of pressure-based technologies on food lipids oxidation (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ganjeh, AM; Gomes, A; Barreira, MJ; Pinto, CA; Susana Casal; Saraiva, JA

Ver todas (355)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-25 às 01:39:47 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico