Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Influence of low oxygen and high carbon dioxide on shredded Galega kale quality for development of modified atmosphere packages

Publicações

Influence of low oxygen and high carbon dioxide on shredded Galega kale quality for development of modified atmosphere packages

Título
Influence of low oxygen and high carbon dioxide on shredded Galega kale quality for development of modified atmosphere packages
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2005
Autores
Fonseca, SC
(Autor)
Outra
Oliveira, FAR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Brecht, JK
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Chau, KV
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 35
Páginas: 279-292
ISSN: 0925-5214
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-4MJ
Abstract (EN): Respiration rate, sensory attributes, colour alterations, and water, chlorophyll and ascorbic acid contents were monitored during storage of shredded Galega kale (Brassica oleracea var. acephala DC.) at 20 degrees C to define an adequate range of O-2 and CO2 partial pressures for product preservation. Different low O-2 and high CO2 atmospheres were tested. First, tolerance to low O-2 partial pressures (1, 2, 3 or 21 kPa O-2 with balance N-2) was tested. Quality retention was improved as O-2 partial pressure was reduced and there was no induction of anaerobic respiration. Then, tolerance to high CO2 partial pressures (0, 10, 15 or 20 kPa CO2 plus 21 kPa O-2 and balance N-2) was tested. The high CO2 partial pressures extended the shelf life of the shredded kale and no symptoms of CO2 injury were detected. Finally, combinations of low O-2 and high CO2 (1 or 2 kPa 02 Plus 15 or 20 kPa CO2, with balance N-2, and an air control) were analysed. No differences were observed among the different gas combinations. An atmosphere of 1-2 kPa O-2 Plus 15-20 kPa CO2 and balance N-2 extends the shelf life of shredded Galega kale to 4-5 days at 20 degrees C, compared with 2-3 days in air storage. Predictive models of chlorophyll a and b degradation as a function of time and gas composition were developed.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 14
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Modelling respiration rate of shredded Galega kale for development of modified atmosphere packaging (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fonseca, SC; Oliveira, FAR; Frias, JM; Brecht, JK; Chau, KV
Modelling O-2 and CO2 exchange for development of perforation-mediated modified atmosphere packaging (2000)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fonseca, SC; Oliveira, FAR; Lino, IBM; Brecht, JK; Chau, KV
Maintaining optimal atmosphere conditions for fruits and vegetables throughout the postharvest handling chain (2003)
Artigo em Revista Científica Internacional
Brecht, JK; Chau, KV; Fonseca, SC; Oliveira, FAR; Silva, FM; Nunes, MCN; Bender, RJ
Development of perforation-mediated modified atmosphere packaging to preserve fresh fruit and vegetable quality after harvest (1998)
Artigo em Revista Científica Internacional
Oliveira, FAR; Fonseca, SC; Oliveira, JC; Brecht, JK; Chau, KV
Perforation-mediated modified atmosphere packaging: influence of package geometry and perforation location on oxygen and carbon dioxide transfer (2003)
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Fonseca, SC; Oliveira, FAR; Brecht, JK; Chau, KV

Ver todas (7)

Da mesma revista

Transcriptional and biochemical regulation of internal browning disorder in 'Rocha' pear as affected by O-2 and CO2 concentrations (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Deuchande, T; Carvalho, SMP; Gine Bordonaba, J; Vasconcelos, MW; Larrigaudiere, C
Postharvest water relations in cut rose cultivars with contrasting sensitivity to high relative air humidity during growth (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Dimitrios Fanourakis; Susana M P Carvalho; Domingos P F Almeida; Olaf van Kooten; Wouter G van Doorn; Ep Heuvelink
Postharvest quality changes in fresh-cut watercress stored under conventional and inert gas-enriched modified atmosphere packaging (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pinela, J; Barreira, JCM; Barros, L; Antonio, AL; Carvalho, AM; Oliveira, MBPP; Ferreira, ICFR
Maintaining optimal atmosphere conditions for fruits and vegetables throughout the postharvest handling chain (2003)
Artigo em Revista Científica Internacional
Brecht, JK; Chau, KV; Fonseca, SC; Oliveira, FAR; Silva, FM; Nunes, MCN; Bender, RJ

Ver todas (9)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-24 às 22:09:15 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias